изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 16:45 EEST
ЛЮБО НЕЙКОВ И КРАСИ РАДКОВ СТАНАХА ПОЧЕТНИ РОМИ НА КАВАРНА    
ОбществоЦиганите в Каварна са уникални и единствени в България, казаха артистите


Актьорите Любо Нейков и Краси Радков бяха удостоени със званието "Почетни роми" от целия цигански квартал на Каварна "Хаджи Димитър". Призът се присъжда "за принос за културното развитие на братята роми", пише в грамотите, които са подписани от българския кмет на Каварна Цонко Цонев и от ромския кмет Мартин Башев. Градоначалникът на Каварна нарече Нейков и Радков "интеграторите на ромите в обществото". Освен грамоти, новоизпечените "почетни роми" получиха и по един часовник във формата на корабен рул. Ромите в Каварна бяха поздравени и от народния представител от Каварна Мима Василева, и от зам.- областния управител Олга Задгорска.
 Преди церемонията по връчването на грамотите, двамата почетни роми и Цонко Цонев прерязаха лентата на напълно преасфалтираната улица "Изгрев" в кв. "Хаджи Димитър". Заради проливния дъжд хора от махлата разпънаха огромен чадър над тях. "Тази седмица една нова улица, следващата седмица - пет", пожела Любо Нейков, който има 30-40 превъплащения на цигани.
 Двамата актьори приеха с видимо удоволствие званията си. "Подобен приз получавам за пръв път и много се радвам за уважението към мен" - бяха думите на Краси Радков.
 "Ромите в Каварна са уникални. Те са гордост за България. Такива няма в цялата страна. Вижте им къщите, двуетажни, луксозни. Влизал съм вътре, с очите си съм видял как са обзаведени. Че вие знаете ли, че през 2 години си сменят холните гарнитури. Кой българин може да си го позволи? Тук ромите са изключително трудолюбиви и честни. Мартин Башев знае да говори 8 езика. Да ви кажа, преди 5 години страшно се изненадах, когато получих от него SMS. Колкото пъти идвам в Каварна, винаги отивам в заведението в махлата, където се събират. Говорим си, играем карти, пием бира. Отивам веднъж в кръчмата след представление, играхме "Големанов и януари", и ги чувам да коментирам играта ми на сцената.  Открихме улица "Изгрев" в квартал "Хаджи Димитър", който за мен е квартал "Бевърли Хилс", най-известният квартал в България. Такава улица и в София няма. Кметът на столицата да дойде в Каварна и да види тук, на място, как се правят нещата. Не знам дали ще му издадат рецептата, но тук наистина се работи" - каза пък Любо Нейков.
 За да се отблагодарят за жеста, двамата актьори се раздадоха на сцената в претъпканата с роми Спортна зала. Специален гост пък бе почетният гражданин на Каварна Иво Папазов - Ибряма с оркестъра си, а по-късно Софи Маринова взриви залата с песните си. Целият масраф по ромския празник е 13 000 лева и е поет от общината.
Почетните роми бяха нагостени с печено агне и рибни вкусотии в ресторант "Лоза". НДТ

 


Сходни връзки

ЛЮБО НЕЙКОВ И КРАСИ РАДКОВ СТАНАХА ПОЧЕТНИ РОМИ НА КАВАРНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди