изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 03:37 EEST
Президентът номинира ген.Златан Стойков за началник на Генералния щаб    
НовиниПрезидентът, премиерът Сергей Станишев, военният министър Веселин Близнаков се обединиха около кандидатурата за нов началник на Генералния щаб на Българската армия. Генерал Стойков е досегашен началник на Главния щаб на Сухопътните войски.


Генерал-лейтенант Златан Стойков е един от онези командири, които са извървели цялата стълба на военното развитие – от командир на взвод. Затова неговата номинация е лесна за обосноваване“, каза държавният глава. Той уточни, че промените в Генералния щаб „стават при едно максимално съгласие в рамките на управляващата коалиция“. Георги Първанов уточни, че вярва в максималнато приемственост във формирането на новия състав на Генералния щаб.

На срещата за номиниране на новия началник на Генералния щаб присъстваха генерал Стойкови сегашният началник на Генералния щаб генерал Колев. Президентът Георги Първанов уточни, че е предложил на генерал Колев да продължат съвместната си работа в президентската администрация.

Генерал-лейтенант Златан Стойков е роден на 17.03.1951 г. в с. Църварица, област Кюстендилска. В началото на 70-те години е бил командир на взвод в 19-и мотострелкови полк с чин лейтенант. Той израства в кариерата до заместник-началник на Генералния щаб по ресурсите през 2002 г. с чин генерал-лейтенант.

Според Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България началникът на Генералния щаб на Българската армия е най-старшият по звание и длъжност кадрови военнослужещ в Република България. Той е пряк началник на целия личен състав на Българската армия. Началникът на Генералния щаб се назначава от президента по предложение на Министерския съвет за срок 3 години като срокът може да бъде продължен до 2 години. Длъжността началник на Генералния щаб на Българската армия се заема на ротационен принцип измежду първия заместник-началник на Генералния щаб на Българската армия и началниците на главните щабове на видовете въоръжени сили на Българската армия.

http://news.bulgarianpost.com

 


Сходни връзки

Президентът номинира ген.Златан Стойков за началник на Генералния щаб | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди