изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 02:07 EEST
16 АПРИЛ - ВРЪБНИЦА, ЦВЕТНИЦА, ЦВЕТОНОСНА НЕДЕЛЯ    
ОбществоТова е празникът на цветята и цъфтежа

Според народната традиция на този ден сутринта над портите на всяка къща се закачват венчета от върбови клонки, които предпазват от зло и неплодородие. На този ден празнуват всички жени и мъже, които носят имена на цветя, дървета и други растения. С осветени в църквата върбови клонки се правят венчета и се украсяват вратите на домонете, кошери, кошари. Домакините си връзват клонки на кръста за здраве. Обредността на  Цветница е неделима част от цялостния Великденски празничен цикъл, поради това е и своеобразно продължение на Лазаровден.
На този ден, главно в североизточна България се извършват и поминални обреди, свързани с вярването, че на Връбница "разпускат умрелите", т.е. те излизат от гробовете си и очакват родствениците си да им донесат нещо. Преди изгрев слънце жените отиват на гробища с върбови клонки, прекадяват и преливат гробовете на своите родственици и след това забиват клончета от върбата до гробните паметници.
 


Сходни връзки

16 АПРИЛ - ВРЪБНИЦА, ЦВЕТНИЦА, ЦВЕТОНОСНА НЕДЕЛЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди