изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:13 EET
Улиците в Никопол и Силистра станаха реки    
Новини
В Силистра и Никопол река Дунав заля с над 1 м крайбрежните квартали. При Силистра водният стълб, измерен на 16 април, е 825 см.


На пристанището започна изграждането на насип от чували с пясък, който да спре нахлуването на вода в сградата на администрацията. Вода е избила в междублоковото пространство по ул. Капитан Кръстев, където мазетата са пълни с канализационни води. 18 частни имота в село Сребърна са наводнени. Има опасност Никопол да остане без питейна вода, тъй като помпената станция е почти залята. Нивото на Дунав в града е със 77 см над критичното. Много семейства са настанени в местния хотел, други са отседнали при близки и роднини в по-високите части на града. Тоалетните не могат да се ползват, някои хранителни продукти в града вече са изчерпани. Мостове от чували с пясък и талпи са изградени на 6 улици. Крайбрежният квартал е оставен без електричество, заради опасност от късо съединение. От хидровъзела “Железни врата“ съобщиха, че ще изпуска повече вода - до 16 000 куб. м/сек. през следващите дни, което ще повиши нивото на река Дунав при Видин с около 20 см. Днес министърът на отбраната Веселин Близнаков ще посети града. Нивото на Дунав тази сутрин стигна 966 см.
 
Нивото на реката продължава да се покачва, и според прогнозите, които са зададени от хидровъзел “Железни врата”, ще достигне към 992 см в края на другата седмица, каза кметът на града Иван Ценов, цитиран от "Фокус".
 
“Това са нива, каквито не е имало досега при Видин, откакто съществува градът”, каза Ценов. Според него обезпокоителен е фактът, че тези нива могат да се задържат по-дълго време: “Дори и да не са в същия диапазон, те все пак натоварват дигата. Засега тя има капацитет до 1033см, но се променя нейната устойчивост и ние взимаме всички мерки за да я поддържаме”. Ценов съобщи, че в поддържането на дигата участват армията, водолазни екипи, аварийни групи и доброволци. Всяка пукнатина и просмукване в дигата веднага се тампонират и укрепват с чували с пясък. “Една по-голяма пробойна може да доведе до заливане на града”, каза Ценов. Общината е снабдена с палатки и скоро ще бъде направен палатков лагер за 1200 души. Той ще е разположен в местността Божурица.
 


Сходни връзки

Улиците в Никопол и Силистра станаха реки | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди