изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:56 EEST
Повишението на тока неправилно отменено, реши ВАС    
НовиниПетчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени решение на тричленен състав на съда, което отменя решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за повишаване цените на активната електрическа енергия, използвана за битови нужди от населението, считано от 01.07.2004 г.

Петчленният състав връща делото за ново разглеждане от друг тричленен състав на ВАС, съобщава пресцентърът на съда.

В Енергийната стратегия, одобрена от Народното събрание, цените на електрическата енергия за битови абонати, заложени за постигане в периода 2002-2005 г., са определени в български лева, също в български лева са определени и цените на електрическата енергия в Решението на ДКЕВР за утвърждаване на прогнозни цени, както и в обжалваното Решение.

В съответните подзаконови нормативни актове, регламентиращи формирането на цените на електрическата енергия, а и в решението от 28.06.2002 г. на ДКЕВР липсва материалноправно изискване определената средна цена на електрическа енергия в български лева да е равностойна на съответното й изражение в щатски долари при валутен курс 2.20 лв/щ.д.

Петчленният състав на ВАС приема, че тричленният състав неправилно е отменил въпросното Решение, като се е позовал изцяло и само на неактуалния за 2004 г. валутен курс от 2.20 лв./щ.д., заложен от ДКЕВР за утвърждаване на прогнозни цени, без да е изяснил какво е значението на този валутен курс за достигане на прогнозните цени, предвидени в български лева в Енергийната стратегия.

В решението на петчленния състав е записано, че неправилно тричленният състав, при липса на специални знания, сам е изчислявал средната продажна цена на електрическа енергия за битови потребители, вместо да назначи исканата от ДКЕВР съдебно-техническа експертиза.

Петчленният състав приема, че са налице основания за връщане на делото за ново разглеждане от друг тричленен състав, при което да бъде назначена съдебно-техническа експертиза за изчисляване средната продажна цена на електрическа енергия за битови нужди за периода след 01.07.2004 г. в съответствие с изискванията, методиката на ДКЕВР и представената информация от енергийните предприятия, на основание на която съдът да направи изводите си за законосъобразност на обжалваното Решение на ДКЕВР.

http://www.news.bg/

 


Сходни връзки

Повишението на тока неправилно отменено, реши ВАС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди