изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 08:36 EEST
Вотът на недоверие предизвика парламентарна буря    
Парламент

Депутатите удължиха работното си време заради дебатите по вота на недоверие. Опозициятa атакува с конкретни данни за злоупотреби със средствата за възстановяване, а управляващото мнозинство и кабинет упрекнаха десницата в търсене "на политически дивиденти от страданията на хората" и предизвикване на разединение точно преди най-важния мониторингов доклад на Европейската комисия.



Шест часа народните представителите водиха остри словесни битки с взаимни обвинения в корупция. Вотът на недоверие ще се гласува на 19 април от 15.30 часа. Кабинетът защити усилията си за възстановяване на щетите от с видеоматериал, а мнозинтството обвини опозицията в поставяне на тяснополитичиски интереси над националните. Десницата отвърна с остри критики за липса на прозрачност и неадекватност на действията на правителството по време на кризата. “Това не е вот срещу ДПС, а вот срещу социалистическото правителство, съставено с мандата на БСП”, заяви депутатът Мария Капон.

Десните партии внесоха искането за негативното гласуване в средата на април. Народните представители от СДС, БНС, ОДС, ДСБ и тримата независими представители от Демократическата партия се обединиха около вота на недоверие към кабинета. Техният брой е 50 души, а са необходими 48 подписа за внасяне на искане за вот на недоверие, съгласно изискванията на Народното събрание.

Основните причини за искания вот на недоверие са несправянето с последиците от наводненията, злоупотребите с отпуснатите средства за възстановяване, „обръча от фирми“ на ДПС, корупцията.

БСП

"С този вот на недоверие се търсят политически дивиденти от страданията на хората", заяви председателят на парламентарната група на Коалиция за България Михаил Миков. “Когато България прави финалните си усилия за оценка в доклада за напредък, която да отвори вратите ни за пълноправно членство в Европейския съюз на 1 януари 2007 г. и когато до доклада остава по-малко от месец, десните опозиционни сили се обединиха с вот на недоверие с ясното съзнание, че това излъчва лош сигнал от България”, посочи Миков. Той призова вносителите на вота на недоверие да не предписват на управляващите контрол върху природните сили.

НДСВ

Николай Свинаров от НДСВ заяви, че вотът цели дестабилизация на страната. "Бедствията не отминават нито бедните, нито богатите държави в Европа, те са изпитание за всяка нация. Нас и бедствието не може да ни обедини", подчерта той. Свинаров подчерта, че негативното гласуване показва желание за управление чрез разединение и противопоставяне. Той каза, че управляващите ще се противопоставят на всякакви политически чадъри и всякакви форми на корупция.

Николай Свинаров каза, че мотивите за вота поставят важен въпрос, а именно - за капацитета на българските общини за справяне с бедствията. Той припомни, че НДСВ е поставяло въпроса за децентрализация и за повече правомощия за общините. "НДСВ ще продължи да настоява и да работи за конституционни промени, които да осигурят финансова независимост на местната власт", заяви Свинаров.

ДПС

"Има една единствена коректна констатация в мотивите за вота на недоверие към правителството и тя е, че наводненията са безпрецедентни за страната", заяви заместник-председателят на ДПС Лютви Местан. Той посочи, че парите, с които разполага държавата за справянето с бедствието, са недостатъчни. “Но това не е политически аргумент за вот на недоверие. Да се търси вот за нещо, което идва от небето, не е оправдано. Тази напаст божия беше за вас политическа благодат за реализиране на дребни интереси". Местан допълни, че чрез вота на недоверие дясното в България се опитва да разреши собствените си проблеми. Предстоят президентски избори на които разединеното дясно трябва да се яви обединено и затова са се обединили около вота”, каза още Местан.

Той изрази възмущението си, че Петър Стоянов и Иван Костов говорят за корупция. “Но хората помнят, че между двамата има един емблематично незавършен диалог”, заяви Местан и припомни репликата на Стоянов към Костов: “Иване, кажи си!”. “По този въпрос Иван тогава мълча и сега продължава да мълчи. Изглежда и Петър Стоянов вече не е настоятелен да чуе отговора, защото предпочита да ги задава на правителството”, каза още Местан.

СДС

Лидерът на СДС Петър Стоянов подчерта, че "в основата на този вот на недоверие стои очевидното несправяне на правителството с последиците от последните наводнения". "Участта на хората, загубили къщи и имущество, трупано с години, не може да бъде определена другояче, освен като трагична", подчерта той.

"Политиката при бедствия и аварии е поверена в ръцете на една и съща партия – ДПС, коалиционен съуправник на България и тогава, и сега", уточни Стоянов.

Моята цел е да заявя ясно, че последните наводнения показаха като в огледало цялата немощ и неспособност на правителството да се справя със сериозни задачи, каза лидерът на СДС. Казах неспособност, а българските медии бяха още по-безпощадни – те нарекоха това корупция, ефекта на обръча от фирми, възмутиха се кметове, граждански сдружения, дори отделни народни представители от партиите на управляващото мнозинство".

Той зададе три въпроса на управляващото мнозинство.

"Ако правителството не може да се справи с криза от сравнително ниска степен като тази, какво да очакваме от него, ако страната бъде изправена пред по-голямо и унищожително природно бедствие или криза от друг характер?

Ако правителството позволява да се злоупотребява със средства, предназначени за ликвидиране на последици, които са свързани с човешки трагедии, как да му вярваме, че ще управлява отговорно и справедливо нашите пари, че ще усвои в полза на българската държава и българските граждани милиардите евро от фондовете на Европейския съюз?

Петър Стоянов подчерта, че "направо глупави изглеждат твърденията, че с този вот на недоверие се пречи на кабинета да осъществи членството ни в Европейския съюз". "Днешното управляващо мнозинство със сигурност няма да позволи този вот да мине. Но да не поискаме вот на недоверие към правителство, означава да бъдем не просто свидетели, а съучастници в тези поражения".

ДСБ

Депутатът Евдокия Манева подчерта, че мнозинството се опитва да оправдае своята некомпетентност с неоснователни аргументи. Тя коментира, че няма точно отчитане на изразходването на парите за наводненията. “Противоречиви числа и нито един конкретен отговор – нито една дига, язовир, град". Депутатът от ДСБ попита и защо Министерството на държавната политика при бедствия и авариите няма интернет страница, на която да се публикува информация за работата му.

Манева поиска да се изяснят какви са критериите за отпускане на средства и защо общини, които нямат нужда, са получили финансиране. “Преведени са авансово на фирми огромни суми и контрол няма. Защо фирмите от обръча на ДПС са получили голяма част от поръчките? Министър Етем арогантно отказва отговор на поставените въпроси”, каза още Манева.

Демократическата партия

Независият депутат Мария Капон заяви, че "можете да си прегласувате кабинета, но няма да убедите хората, които плащат данъци, че не им крадете парите". “Това не е вот срещу ДПС, а вот срещу социалистическото правителство, съставено с мандата на БСП”, заяви депутатът.

“Един квадратен метър жилищна площ на фургон струва между 500 и 900 лева. По-евтино е да построите апартамент. Безумно е да се тъпчат хората във фургони без отопление. Наясно съм, г-н премиер, къде е корупцията в Министерство на бедствията и авариите, но в няколко минути няма как да ви обясня къде е безочливо скрита комисионната”. Според Мария Капон заради корупцията България няма да е равноправен член на ЕС, а не заради вота на правителството.

“Атака“

Народният представител от „Атака“ Павел Шопов заяви, че няма парламентарната група на коалицията няма да гласува „за“ вота“, а „против“ правителството. Той изтъкна, че опозиция и управляващи са едно и също нещо. Според него всички са управляващи и всички носят вина за случващото се.

Шопов заяви, че “Атака” първа е заявила, че вот на недоверие по повод на наводненията е актуален. По думите му вотът е част от стратегията на ДСБ за разбиване на дясното пространство. „Костов беше агент- провокатор за разбиването на СДС, а сега е агент-провокатор за разбиване на дясното пространство”, каза Шопов.

БНС

Депутатът от Коалиция Български народен съюз Борислав Българинов уточни, че вотът на недоверие към кабинета има за цел да се притисне правителството да осъществи контрол над фирмите или общинските администрации. “Например ние попитахме дали има един мост, който беше необходим да бъде изграден и те ни казаха, че има, но хората от района казаха, че няма такъв.

Макар че парите бяха по-рано отпуснати, фирмите започнаха работа едва след намесата на прокуратурата, която ние сезирахме, и след внасянето на вота на недоверие, каза още Българинов. По думите му - прокуратурата установила, че от отпуснати 200 000 лева, са били вложени средства и труд за 50 000 лева.

Реакции на министрите

Вицепремиерът и министър на държавната политика по бедствията и авариите Емел Етем защити работата си. "Сърбия и Румъния вече дадоха жертви в борбата с природната стихия. Това не се случи у нас и единствената причина е, че България е подготвена", каза тя. "Опозицията се бори за политическото си бъдеще", допълни министърът. Етем каза, че "политически чадър няма, няма и да има". "Не предвиждаме толерантност към корупционните практики", обясни тя.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов заяви, че няма политическо отношение към разпределянето на средствата. Парите са разпределени там, където имаше поражения, посочи той.

Правителството се отнесе към бедствието отговорно, подчерта министър Гагаузов. Той обаче призна, че са необходими средства за възстановяване на нарушената инфраструктура.

Министърът на финансите Пламен Орешарски заяви, че държавният финансов контрол е започнал проверка на всички, които са получили средства за възстановяването на щетите от наводненията. До момента са проверени около 40% от получателите на средства и няма данни за извършени закононарушения, поясни той. http://news.bulgarianpost.com

 


Сходни връзки

Вотът на недоверие предизвика парламентарна буря | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Вотът на недоверие предизвика парламентарна буря
Автор: Anonymous да 2006-04-18 @ 19:43 EEST
КОМУНИСТИТЕ И ТЕХНИТЕ САТЕЛИТИ ДПС И НДСВ Е ВРЕМЕ ДА СИ ОТИДАТ.САМО ТЕ СА ВИНОВНИ ЗА НАШЕТО ПОЛОЖЕНИЕ.ДРУГАРИ ПАК СЕ ПРОВАЛИХТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  ОСТАВЕТЕ НИ ДА ЖИВЕЕМ!!!!!!!!!!!!!!!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди