изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:51 EEST
ДНЕС СЕ ОТКРИВАТ ПРОЛЕТНИТЕ ПРАЗНИЦИ НА КУЛТУРАТА В ГРАД ТЕРВЕЛ    
Култура

Днес официално ще бъдат открити традиционните Пролетни празници на културата в Тервел.



В продължение на месец - до 18 май, жителите на общината ще имат да възможността да посетят разнообразни по жанр културни прояви. Празниците ще бъдат открити в 20 часа с тържествена заря пред сградата на общината. Приветствие към тервелчани ще отправи кметът Живко Георгиев. Художествено слово ще произнесат двата професионални актьори. Откриването ще е под съпровода на изпълнения на Духовия оркестър в Добрич. Музикален поздрав към присъстващите ще отправи детският фолклорен танцов ансамбъл "Калинка Вълчева" към НЧ "Димитър Дончев-Доктора" с главен художествен ръководител Нели Динкова.
"Преди 31 години пред очите на гражданите на нашия малък, красив град е издигнат белият флаг с емблемата, символ на огъня, който изкуството и културата разпалват в душите на хората. Този огън,  разпален за първи път през месец март 1975 година, слага началото на една оригинална и благородна идея - ежегодно провеждане на Пролетни празници на културата" - сподели за НДТ зам.-кметът Дияна Илиева. Тя допълни, че през годините празниците  са станали необходимост за гражданите на Тервел  и  база  на културния живот в града и общината.
Много известни и любими актьори, музиканти, певци, танцьори са гостували на тервелчани в рамките на Пролетните празници на културата през годините. Незабравими ще останат срещите с народния театър "Иван Вазов"-София, театрите от Добрич, Силистра, Шумен, Варна, Разград, Русе, гостуването на оперите от Варна и Велико Търново и др. На тервелска сцена са се представили и известни артисти - Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Стоянка Мутафова, Георги Анастасов, Коста Цонев, Васил Михайлов, Стефан Данаилов и много, много други. Гости са били и най-известните естрадни певци на България - Лили Иванова, Георги Христов, Михаил и Христина Белчеви, Васил Найденов, дует "Ритон", формация "Тоника"... Особена радост на публиката са донесли срещите с най-големите професионални ансамбли за народни песни и танци - „Филип Кутев", „Пирин", "Тракия", „Загоре", „Добруджа"... Гости на децата са били куклените театри от Добрич, Силистра, Варна, Шумен. Не на последно място са били изявите на самодейните състави на НЧ "Димитър Дончев-Доктора", ОДК "Малкият принц" в Тервел, читалищата от селата. Тези родни прояви стопляха сърцата на родители и близки на самодейците, сподели Дияна Илиева.
"И през тази година стремежът на община Тервел е да се спази традицията. Нашият стремеж е да обединим усилията на всички в името на традицията, да бъдем скромен мост между тези, които обичат България и нейната култура" - коментира зам.-кметът. НДТ

 


Сходни връзки

ДНЕС СЕ ОТКРИВАТ ПРОЛЕТНИТЕ ПРАЗНИЦИ НА КУЛТУРАТА В ГРАД ТЕРВЕЛ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди