изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 09:46 EEST
СОУ "Д. ТАЛЕВ" РЕАЛИЗИРА ПЕТИ ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТ    
НовиниПартньори на добричкото училище са школа от Франция и Италия. В рамките на проекта "Училище живот" деца от СОУ "Д. Талев" посетиха Италия

СОУ "Д. Талев" в момента реализира проект „Училищен живот", който е 3-годишен и се финансира от Национална агенция „Сократ", разказа координаторът на проекта Валя Лунгова. "Негов координатор е нашето училище, като това е петият европейски проект за нас" - не без гордост добави още В. Лунгова. В него участват три страни - България /представена от добричкото училище/ и Франция и Италия. През втората му година /учебната 2006-2007/ се очаква включването на още три училища - от Словения, Румъния и Турция, добави още В. Лунгова.
Проектът "Училищен живот" ще създаде възможност за обмяна на идеи и опит между училищата-партньори за извънкласните форми и дейности, в които участват учениците, с цел подобряване качеството на училищния живот и разнообразяване начините за организиране на свободното им време. В рамките на проекта чрез използване на съвременните технологии ще бъдат направени CD, снимки и филми, посветени на дейностите, празниците и тържествата в училище, както и на функциониращите групи за танци, театрално майсторство, творчество, природолюбителство, спортни клубове и др.
Размяната на тематичните брошури и календари Коменски и включването на моменти от работата по проекта в WEB-страниците на училищата ще даде възможност на учениците да обогатят знанията си  за други страни от Европа, ще разшири езиковите им компетенции, компютърни и технически умения. Комуникацията между училищата-партньори дава възможности за работа в екип на ученици от различни възрасти, както и на деца в неравностойно социално положение, за да могат да развият или открият всички своите дарби и заложби, а също и да намерят  мястото си в училищния живот. Според авторите на проекта, това ще им помогне  да станат по-самостоятелни, по-организирани и да израснат  като  граждани на Обединена Европа.
През първата година на проекта /2005-2006/ са направени две брошури - „Моята страна, моят град" и „Моето училище"; подготви се календар Коменски за 2006 година, изготви се cd с популярни народни песни, проведе се конкурс за рисунка на тема „Моето училище", организира се Ден Коменски  с множество инициативи; оформени бяха кътове на училищата партньори и постери за страните, участващи в проекта. "В рамките на първата му година са проведени вече две срещи, като първата бе през ноември и домакини бяхме ние" - разказа още координаторът на проекта. През април в Паганико, Италия, пък се е провела втората работна среща, на която са присъствали четирима ученици, трима учители от СОУ "Д. Талев", както и г-жа Й. Божкова - председател на Училищното настоятелство.
През периода 4-10 април екипът е посетил 4 училища в област Тоскана, културни и исторически забележителности в Италия. "По време на срещата в Италия бе представено какво е направено до момента. Всяка една от страните-участнички представи също CD с народен фолклор. В Италия бе организирана и изложба от рисунки на тема "Моето училище". В следващата фаза децата ще изготвят CD с топ 10 на съвременна поп-музика на своята страна, ще подготвят и брошура с легенди, анекдоти и приказки, разказани от тях. Предвижда се също да се направи и изложба със снимки от провелите се вече срещи. Имаха възможността да общуват със свои връстници от Италия и Франция и да видят и усетят атмосферата в италианските училища" - разказа още В. Лунгова.
 


Сходни връзки

СОУ "Д. ТАЛЕВ" РЕАЛИЗИРА ПЕТИ ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди