изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 19:48 EEST
БСП и НДСВ се сдърпаха за правомощия на главния прокурор    
Новини

Главният прокурор и заместниците му ще могат писмено да отменят или изменят актовете на подчинените им прокурори, освен ако актовете не подлежат на съдебен контрол. Това реши парламентът, който в четвъртък прие на второ четене част от промените в Закона за съдебната власт.



Досега законът не даваше право на главния прокурор да се самосезира. Той можеше да отменя актове на подчинените си само въз основа на подадена жалба.

Промяната не беше гласувана преди ден на заседание на правната комисия, когато гласовете се разделиха поравно между БСП и ДПС, които бяха “за” и всички останали, които бяха “против”.

В пленарната зала обаче текстът, предложен от Мая Манолова (БСП), беше приет с мнозинството на БСП и ДПС, а НДСВ не можа да се противопостави, въпреки исканото от Анелия Мингова прегласуване и въпреки спешното привикване на депутати от НДСВ в залата.

Манолова обясни, че целта е да се избегне неправилното тълкуване на чл. 125 от закона. В практиката на прокуратурата се приема становището, че главният прокурор и заместниците му не могат до отменят или изменят постановления на подчинените им прокурори, изтъкна Манолова.

Татяна  Дончева от БСП обясни, че става въпрос за тежкото наследство на бившия главен прокурор Никола Филчев  и по сегашния ред, предвиден в НПК, прокурорите се сезират само с жалба.

Оспорвайки предложението, Анелия Мингова от НДСВ обясни, че специалните правомощия в устройствен закон са опасен прецедент. Тя припомни, че при нарушение могат да се налагат и дисциплинарни наказания на прокурорите, но не бива главният прокурор да изземва функции на нишестоящите.

Променихме конституцията, водени от мисълта за един погрешен избор, сега пишем нов текст в съдебния закон по същата причина, изтъкна Елеонора Николова от ОДС, според която всичко се прави заради ревизия на наследството на Никола Филчев.

Атанас Атанасов от ДСБ също възрази срещу предложението и каза, че процедурата за отменяне или изменяне на актовете на подчинени прокурори е разписана в новия Наказателно-процесуален кодекс.

Според Атанасов, ако управляващите са искали да уредят въпроса с отказите, би трябвало да го напишат изрично.   

Според друга промяна в закона, приемана под натиска на ЕС, разпределението на делата между съдии, прокурори и следователи ще се извършва на принципа на случайния подбор и според поредността на постъпването им.

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще обсъжда и приема проектобюджет на съдебната власт, ще го внася в МС и ще контролира изпълнението му, прие парламентът.

Измененията предвиждат разширяване на правомощията на съдебния инспекторат към министъра на правосъдието. Инспекторатът ще може да проверява дейността по образуването, движението и приключването на изпълнителните дела на държавните и частните съдебни изпълнители, на делата по вписванията и ще обобщава и анализира практиката по тях.

Съдебните инспектори ще се назначават от министъра на правосъдието вече за срок от три години, а не както досега - за две. От 12 на 8 години се намалява изискуемият юридически стаж за назначаването на инспекторите.

Министърът на правосъдието организира управлението на имуществото, предоставено на съдебната власт и осигурява материалните условия за дейността на нейните органи, записаха депутатите.

Народните представители отхвърлиха предложението на вносителя Министерството на правосъдието да може да придобива вещни права върху недвижими имоти за нуждите на съдебната власт по реда на Закона за държавната собственост, както и да организира управлението, придобиването и разпореждането с движими вещи също по реда на Закона за държавната собственост. http://mediapool.bg


 


Сходни връзки

БСП и НДСВ се сдърпаха за правомощия на главния прокурор | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди