изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 19:44 EEST
ПАМЕТНИКЪТ НА УШАКОВ ЩЕ ГЛЕДА КЪМ ЗАЛИВА НА КАЛИАКРА    
Новини     Генералният консул на Русия във Варна Анатолий Шелкунов и кметът на Каварна Цонко Цонев избраха на Калиакра мястото, където ще бъде издигнат паметник на адмирал Ушаков.

     Адмиралът, който е канонизиран за светец от руската църква ще се издига в цял ръст на възвишение, от което се вижда морето.
     Автор на проекта е скулпторът Никола Богданов, който е изработил и сега съществуващия барелеф на историческия нос. Новият паметник ще е по-близко до автентичния вид на адмирал Ушаков, каза на огледа на терена Никола Богданов. За първообраз той ще използва единствения живописен портрет на флотоводеца, рисуван от неизвестен автор.
  Оценявам идеята като дълг на потомците на хората, които са положили костите си за свободата и независимостта на България, заяви Анатолий Шелкунов. Този паметник ще обедини усилията на всички патриоти в Русия и България, каза още дипломатът. Според него консулството на Русия е готово да финансира 100 на сто проекта, който трябва да бъде реализиран за 130-годишнината от Освобождението през 2008 година.    
Димитър АПОСТОЛОВ
 


Сходни връзки

ПАМЕТНИКЪТ НА УШАКОВ ЩЕ ГЛЕДА КЪМ ЗАЛИВА НА КАЛИАКРА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди