изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:20 EET
Външните министри на страните от НАТО заседават вече четвърти час в София    
Новини Външните министри на страните от НАТО заседават вече четвърти час в София. Неформалната среща е втората по рода си, след миналогодшната във Литва. Репортерите на Би Ти Ви следят отблизо световния форум, приковал у нас вниманието на всички световни телевизии.

За участие в срещата пристигнаха всички 26 министри на външните работи на страните-членки на НАТО, в това число и държавният секретар на Съединените щати Кондолиза Райс.
На форума ще вземат участие и външните министри на Русия Сергей Лавров и на Украйна Борис Тарасюк, тъй като една от темите е желанието на Украйна да се присъедини към Алианса. Всички те пристигнаха в НДК в бронирани мерцедеси, при изключителни мерки за сигурност.

Преди откриването на срещата генералният секретар на НАТО коментира предстоящото утре подписване на споразумение за американски военни полигони у нас: “Споразумението за създаване на американски бази в България е основно въпрос на взаимоотношенията ви със Съединените щати. НАТО не планира да използва тези бази, но те имат значение заради връзката им с трансатлантическите отношения”.

При откриването на изложба за участието на българските войници в операции на НАТО Схефер похвали нашите контингенти за приноса им. Участието на български военни в Афганистан, Босна и Херцеговина, Косово и Ирак е впечатляващ пример на безрезервното отношение на България като партньор на НАТО.

Българският външен министър Ивайло Калфин също подчерта ролята на страната ни като надежден партньор на НАТО: “Не е лесно за парламента, правителството и семействата на военнослужещите да се вземе решение да заминат в чужбина на мисии, но това е една от най-важните функции на Алианса”.

Днес и утре участниците в неофициалната срещата на външните министри на страните-членки на НАТО, заедно с държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс ще обсъдят новите предизвикателства, свързани с борбата със световния тероризъм, трансформацията на Пакта и разширяване на участието му в Афганистан, ситуацията в Косово и Близкия изток - в Ирак и особено в Иран. Генералният секретар на НАТО вече изрази пред софийската среща своята загриженост от иранската ядрена програма.

***
И отново за мерките за сигурност, които затрудняват живота на столичани вече трети ден. Днес те бяха допълнително подсилени.
Три хиляди полицаи от столицата и страната са мобилизирани през целия ден. Пеши наряди и автопатрули в увеличен състав, пазят градинките и подлезите около НДК, където в момента заседават най-високопоставените участници в срещата и съответно личности с най-голям риск за сигурността - сред тях е и генералният секретар на НАТО и американският държавен секретар Кондолиза Райс.

В този район не се допускат дори пешеходци. Проверка на Би Ти Ви показа, че дворецът на културата може да бъде заобиколен по обходни маршрути за не по-малко от един час.
Временно се спира движението на коли по централни столчини булеварди, където преминават кортежите на делегациите. Това, естествено затруднява движението и създава задръствания в този пиков час.

***
Проблем по трасето на официалните натовски делегации. Камион спукал гуми и се запалил на 200 метра от маршрута на кортежите - по пътя от летище София към центъра на града.
При инцидента на метри от охраняващите полицаи се чул оглушителен шум. Оказало се, че не е атентат, а пътно произшествие.

Първа за случилото се ни съобщи изплашена зрителка на Би Ти Ви. Гумите на камиона, превозващ пясък, се спукали след като шофьорът закачил жици с високо напрежение на пътя. Пясъкът се разпръснал, шофьорът е откаран в Пирогов с множество изгаряния, уточниха от пресцентъра на МВР. В момента се прави оглед на място и се изясняват причините за инцидента.

***
Повече от 20 самолета, превозващи участниците в софийската среща на НАТО, кацнаха в интервал от три часа на софийското летище.
Самолетът, превозващ Кондолиза Райс кацна последен на правителствения ВИП след 15 часа с полет от Ирак. Преди нея повече от 20 самолета изпълниха чартърни полети, за да превозят чуждестранните участници в натовската среща. Последен тази вечер в София трябва да пристигне руският външен министър Сергей Лавров.

Машините са пребазирани за домуване на летищата във Варна, Бургас и Пловдив, а след края на форума ще приберат делегациите отново от София. Българските и чуждестранните авиокомпании, които оперират у нас, през целия ден изпълняваха полетите си по редовното разписание. Закъснения имаше при кацане в рамките на традиционните 10-15 минути.

http://www.btv.bg

 


Сходни връзки

Външните министри на страните от НАТО заседават вече четвърти час в София | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди