изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:36 EEST
Москва скръцна със зъби заради базите и НАТО    
НовиниВ деня на неформалната среща на външните министри на НАТО, която в четвъртък започна в София, и преди подписването на споразумението за разполагане на българско-американските бази, Москва изрази опасения, че Вашингтон навлиза твърде дълбоко в историческите зони на руското влияние.

Очакванията са на срещите в петък руският външен министър Сергей Лавров рязко да се противопостави и срещу плановете на алианса срещу ускорено асоцииране на Украйна и Грузия.

"В Русия остават въпросителни по преразпределянето на военната инфраструктура в Европа, в частност - разполагането на бази на територията на новите членки на НАТО, по-специално обекти и сили на САЩ в България и Румъния", заяви говорителят на руското външно министерство Михаил Каминин в интервю за РИА "Новости". Каминин допълни, че връзките на пакта с Украйна и Грузия са крайно чувствителен въпрос за Русия и могат да доведат до сериозно военно-политическо разместване. Темата за членството на Киев ще бъде предмет на днешните заседания на неформалната среща, към които ще се присъединят Сергей Лавров и украинският му колега Борис Тарасюк.

"Русия има нервни реакции през последните 300 - 400 години. Днешните й оплаквания са напълно безпочвени и не трябва да им се обръща каквото и да било внимание", коментира в интервю за "Дневник" (виж стр. 11) председателят на американския комитет за НАТО Брус Джаксън по повод американските бази у нас. Дни по-рано посланикът на САЩ у нас Джон Байърли заяви, че процесът на преместване на военни части на САЩ е бил консултиран с руснаците от самото начало.

Срещата на министрите от алианса протича при безпрецедентни мерки за сигурност, които се дължат и на присъствието на американския държавен секретар Кондълиза Райс. Днес тя ще подпише с българския си колега Ивайло Калфин споразумението за базите.

Очакванията за сблъсъци между симпатизанти на "Атака" и полицията заради планираното от националистите шествие против базите не се сбъднаха. Хората на Волен Сидеров предпочетоха да демонстрират пред американското посолство под погледите на много полицаи, вместо да се опитат да пробият кордоните около НДК. По-късно вечерта се стигна до леки сблъсъци на демонстранти с полицията.

http://www.dnevnik.bg

 


Сходни връзки

Москва скръцна със зъби заради базите и НАТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди