изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:21 EET
СЪД НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ: Министърът на правосъдието ще предлага освобождаване на съдии, прокурори и следователи    
Новини

Това предвиждат промените в Закона за съдебната власт. В закона се казва още, че при назначаване, повишаване или преместване на съдии, прокурори и следователи, както и при първоначалното постъпване в органите на съдебната власт, ще се провежда конкурс.



Министърът на правосъдието ще може да дава становища за повишаване в ранг на служителите в съдилищата до Висшия съдебен съвет (ВСС), както и да прави предложения за освобождаване на съдии, прокурори и следователи. Това предвиждат промените в Закона за съдебната власт.

Свободните длъжности в органите на съдебната власт, както и срокът за кандидатстване за тях ще бъдат обнародвани в Държавен вестник. Те ще се обявяват още в един централен всекидневник и на страниците на ВСС в Интернет.

Не по-малко от два пъти в годината трябва да бъде провеждан централизиран конкурс за свободните длъжности в органите на съдебната власт. Конкурсът се въвежда не само за влизане в съдебната система, но и при назначаване, повишаване или преместване на съдии, прокурори и следователи. За младши съдии, прокурори и следователи конкурсът ще се провежда в два етапа - устен и писмен изпит. Писменият изпит ще се състои в разрешаване на правен казус в съответния правен отрасъл.

Съдебните помощници във Върховния касационен съд (ВКС) и във Върховния административен съд (ВАС) ще се назначават от съответния председател след провеждане на конкурс. Работата на съдебните помощници ще е да се подпомагат съдиите в тяхната работа. Прокурорските помощници към ВКС и ВАС пък ще се назначават от главния прокурор отново след провеждане на конкурс.

Предвижда се още съдиите да носят дисциплинарна отговорност и в случаите, когато виновно са допуснали участник в производството да стане причина за забавянето му в нарушение на закона. http://news.bulgarianpost.com

 


Сходни връзки

СЪД НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ: Министърът на правосъдието ще предлага освобождаване на съдии, прокурори и следователи | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди