изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 09:36 EEST
Корупционен скандал разтърси властта във Франция    
НовиниПариж/ София. Оставката на френския премиер Доминик дьо Вилпен не е изключена след последните данни за аферата Clearstream, в която са замесени имена на френски политици и бизнесмени, подозирани в получаването на незаконни комисионни за продажбата на френски военни фрегати на Тайван, коментира за Агенция “Фокус”

директорът на издавания във Франция вестник на български език “Парижки вести” Атанас Чобанов. Вчера, 28 април, френският ежедневник Монд излезе с информация че дьо Вилпен е наредил "разработка" на вътрешния министър Никола Саркози и други политици. Пред следствието, генералът от външно разузнаване Рондо заявил, че е получил заповедта лично от дьо Вилпен, който се позовал на президента Ширак. Дьо Вилпен и Ширак веднага опровергаха тази информация в специално комюнике.
От своя страна, Саркози отрича всякаква връзка с тази афера и обвинява обкръжението на дьо Вилпен, че е изфабрикувало компромата с цел да го дискредитира преди президентските избори през 2007. Дьо Вилпен и Саркози са съперници от десницата в предстоящата надпревара.
Днес, 29 април, темата е на първа страница на всички вестници, които пишат за френски Уотъргейт и предричат оставката на премиера, чиято популярност бе силно засегната и от Договора за първо наемане (CPE), който бе оттеглен след протеста на милиони французи.

***

Clearstream e името на люксембургска финансова къща за междубанкови компенсации. През 2003 френското външно разузнаване получава списък със сметки на Clearstream в който фигурират имената на видни френски политици. Генерал Рондо, който е натоварен с разследването подозира, че списъкът е манипулиран. През 2004 анонимен източник изпраща подобен списък на съдията Ван Римбеке. В него се срещат имената на Никола Саркози, Доминик Строс-Кан, Ален Мадлен и други политици и бизнесмени. На 9 януари 2004, според показанията на генерал Филип Рондо, премиерът дьо Вилпен му наредил да води паралелно разследване на политиците в този списък.
http://www.focus-sport.net
 


Сходни връзки

Корупционен скандал разтърси властта във Франция | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди