изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:13 EET
Докладът на ЕК ни препоръчва за януари 2007    
Европейски съюз

Интервю с Ян Маринус Виерсма, вицепрезидент на ПГ на ПЕС в Европейския парламент



Как бихте оценили резултата от дебатите в европарламента за готовността на България и Румъния за присъединяване към ЕС?

Цялостното отношение беше много позитивно, голяма част от колегите ни бяха готови да следват положителните оценки на еврокомисаря Оли Рен. Разбира се, самият той беше доста предпазлив в изказванията си . Все пак сме оптимисти – смятам, че на 16 май оценката на Европейската комисия ще бъде покана за България и Румъния да се присъединят към ЕС на първи януари 2007 година. Разбира се, предстоят още преговори между българското правителство и еврокомисията по въпроса на независимостта на съдебната система. Въпреки това очаквам проблемът да бъде решен през идущата седмица. Разбира се, тепърва ще се състои дебат за възможните предпазни клаузи за двете страни, но нека видим какви препоръки ще отправи ЕК на 16 май.

Смятате ли, че няма да има отлагане след 16 май на окончателната оценка за готовността на България и Румъния да се присъединят към ЕС?

Лично аз мисля, че на фона на готовността на българското правителство и парламент да решат последните оставащи проблеми, резултатът ще бъде позитивен за България на 16 май. Не очаквам да има предложение за отлагане. Най–вероятен ми се струва вариантът комисията да заключи, че България ще бъде готова до края на годината и че ще бъде назначен нов мониторинг на страната през октомври или ноември. Но датата първи януари 2007 ще остане в сила, естествено предстоят още дискусии, експертите обсъждат напредъка в сферата на съдебната система.

В този смисъл очаквате ли да бъдат активизирани предпазни клаузи при присъединяването на България?

Този вариант не бива да се изключва. Предпазни клаузи може да бъдат активизирани в най–различни сфери и най–вероятно ще бъдат различни за Румъния и България. И това няма да е прецедент – вече имаше много такива случаи, един от най–характерните примери е свързан с изискванията за безопасността на храната сред някои от новите страни членки. И това е само едни от примерите. За България и Румъния очаквам да бъдат активизирани клаузи в сферата на съдебната система и вътрешните работи. Те може да са под формата на продължителен мониторинг от страна на ЕС на прилагането на законодателството в тази сфера при двете страни. Тук отново говорим за борбата срещу корупцията, както и мониторинг на независимостта на съдебната система. Това е една възможност. Надявам се да може да се избегне и при мониторинга през есента да се стигне до извода, че предпазните клаузи не са необходими. Би било непредпазливо обаче тази възможност да бъде изключена.

Какво би означавало на практика активизирането на някоя от тези клаузи?

Нека дам пример с предпазната клауза в сектора земеделие. Например месото, което се произвежда, трябва да отговаря на определени хигиенни стандарти. Това означава че всички кланици трябва да бъдат реформирани. Ако все още има такива, които произвеждат месо, което не отговаря на стандартите на ЕС, това месо не може да се изнася в европейските страни. Дебатът, що се отнася до България и Румъния, е свързан с факта, че е необходимо агенцията по плащанията да отговаря за разпространението на средства от еврофондовете в областта на земеделието. Създаването й е доста обемиста работа и ако тя не се свърши до края на годината, ще се стигне до спиране на плащанията за известно време, което би било болезнено.

В България понякога изглежда, че ЕНП под една или друга форма активизира общественото мнение срещу скорошното присъединяване на България – има ли нещо такова според вас?

В Европейската Народна Партия има хора, които са по–критични спрямо разширяването, отколкото социалистическата партия в европарламента. В същото време има доста голяма група, наши колеги в ЕНП, които смятат, че най–добрият вариант е и България и Румъния да се присъединят към ЕС на първи януари 2007. Разбира се, мога отговорно да заема позиция по отношение на собствената ми парламентарна група – много ясно заявихме по време на дебата, че нашата амбиция е двете страни да бъдат приети на първи януари 2007. Подкрепяме амбициите на двете държави. В случая с България - нейният премиер е от политическа формация, която е свързана с нашето политическо семейство. Що се отнася до Румъния, нейното правителство по никакъв начин не е свързано с нас, но бихме искали да помогнем на тази държава да се присъедини към ЕС на първи януари. Затова се опитваме – и това винаги е било наш приоритет, партийните принадлежности да не определят пристрастията ни. Освен подкрепата на социалистите, присъединяването на България и Румъния има одобрението на либералите в европарламента.

Смятам, че когато Оли Рен предложи, както очаквам да се случи, двете страни да се присъединят на първи януари 2007, това ще се приеме с голямо мнозинство в европарламента от социалистите, либералите, част от зелените и част от ПГ на ЕНП.

Смятате ли, че България се престарава с показността си по отношение на подготовката си за членство?

В случая с България имаше конкретен проблем, който е свързан с изборите от миналата година и последвалия дълъг период от време, който бе необходим, за да се формира ново правителство. Това е правителството, което посмя да заведе България до ЕС, но имаше период от 3 или 4 месеца, в продължение на който нищо не се случи, а в същото време Румъния имаше възможност да работи активно и по тази причина наблюдаваме намаление на проблемите в тази страна.

Как парламентарната група на социалистите разчете бляскавата статистика на българското МВР?

Гледаме статистиката, но и качеството на законодателството, на правните процеси, на това, че българските власти са наясно с нуждата от показване на конкретни резултати. Важно е обаче да има информация по голям брой критерии, които се явяват аршин на постигнатото.

Точно в деня на дебатите за готовността на България и Румъния за присъединяване към ЕС вестник Файненшъл Таймс публикува доста критична към България статия – знаем, че тя е била четена от депутатите в европарламента. Как бе приета?

Доколкото си спомням, тази статия е на основана на критики на експерти, които са били в България преди доста време. Сега работим с нова група експерти, за да разрешим голяма част от проблемите, споменати във ФТ. Българското правителство и българският парламент ще намерят приемливо за всички решение. Разбира се, не сме доволни, но струва ми се от последния път, когато към България бяха отправени критики от еврокомисаря Оли Рен, и правителството и парламента, правят възможно най–много усилия за да наваксат пропуснатото.

http://darik.net/

 


Сходни връзки

Докладът на ЕК ни препоръчва за януари 2007 | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди