изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 09:43 EEST
Източниците на информацията на вестник “Адевърул” са дипломати от Брюксел    
Европейски съюз Букурещ/София. “Източниците на информацията на вестник “Адевърул” са наши дипломатически източници в Брюксел, направо от Европейската комисия, Европейския парламент и от посолства на страни-членки. Разбира се, аз няма да ги разкрия. Това заявява Магда Крисан, журналист от румънския вестник “Адевърул”, автор на скандалния материал, прогнозирал отлагането на членството на България за 2008 г., в интервю за Портал “Европа”, любезно предоставено на Агенция “Фокус”.

На въпрос на Портал “Европа”, “източниците на информацията от Европейската народна партия ли са, или и от други политически сили”, журналистиката отговаря:
“Те са и десни, и леви. Социалистите подкрепят и България, и Румъния. Наскоро в Румъния беше мониторингова делегация на ПЕС, водена от господата Вирсма и Свобода, които са били и във вашата страна. Те паралелно с ЕК проверяват готовността ни. Вирсма каза, че според него Румъния не е по-напред от България в реформите.”
“Мисля, че откакто в Букурещ има ново правителство, връзките между Букурещ и Брюксел са много по-близки, отколкото преди. Това е истината. Искам да подчертая, че румънските политици ни най-малко не лобират в подкрепа на идеята за разделянето на Румъния от България. Дори напротив – те поддържат идеята двете страни да извървим общия си път заедно, така че от 1 януари 2007 г. заедно да се присъединим към ЕС. Както съм написала в статията си, това го каза външният министър Унгуряну в София. България беше стъпка напред спрямо нас през 2003-2004 г., сега е обратното: няма смисъл да се оставим да ни разделят”, допълва Магда Крисан.
На въпрос на Портал “Европа”, цитирайки информация на Агенция “Фокус”, “реалистичен ли е подобен сценарий”, Магда Крисан отговаря:
Не бих го написала в статията си, ако не беше така. Какво значи реалистичен? Нали в Договора за присъединяване е записано, че е възможно отлагане – и за двете страни? Както едната, така и двете страни биха могли да бъдат забавени. Технически е възможно. Това, което говори обаче, че е невероятно да се случи така, е че – пак според Договора – след отлагането би последвал един автоматизъм на приемане през 2008 г. Повече отлагания няма как да се направят, т.е. ще имаме автоматично приемане през 2008 без оглед на това кой колко е готов.”

Димитър Стоянов: България ще влезе в Европейския съюз през 2007 г., за Румъния не е сигурно
01 май 2006 | 18:00 | Агенция "Фокус"
София. България изглежда ще влезе в Европейския съюз (ЕС) през 2007 г. Това каза пред Агенция “Фокус” наблюдателят в Европейския парламент и депутат от “Атака” Димитър Стоянов. “Фокус” потърси Стоянов по повод публикацията в румънския вестник "Адевърул", според която членството на България в Европейския съюз ще бъде отложено за 2008 г.
“Като се имат предвид изказвания на гръцки и испански министри, които подкрепят членството на България в ЕС през 2007г., едва ли ще е възможно да се събере пълно мнозинство, пълно единодушие в Съвета на министрите, с което да бъде отложено членството ни”, обясни Стоянов. Той припомни, че за да бъде отложено приемането на България, решението за това трябва да бъде взето с единодушие от Съвета на министрите. За да бъде отложена Румъния обаче трябвало т.нар. “квалифицирано мнозинство” на Съвета.
“Така че България изглежда ще влезе 2007 г. в Евросъюза. Докато точно за Румъния това въобще не е сигурно”, настоя Стоянов. По думите му именно Румъния трябвало положи повече дипломатически усилия на този етап.
Според Стоянов публикацията в румънския вестник вероятно е предизвикана “от спортна злоба, заради конкуренцията между двете страни в този предприсъединителен процес”.
Павлина ЦАНОВА

Има вероятност България да бъде приета в Европейския съюз след Румъния, според Мартин Димитров
01 май 2006 | 16:51 | Агенция "Фокус"
София. Има вероятност България да бъде приета в Европейския съюз след Румъния. Това каза пред Агенция “Фокус” наблюдателят в Европейския парламент и депутат от ОДС Мартин Димитров. “От последните изказвания в Европейския парламент останах с впечатлението, че влизането на Румъния на 1 януари 2007 г. е ясно и има голяма подкрепа. Докато влизането на България изглежда много проблематично”, обясни още Димитров. Разочарованието сред европейските институции от сегашното правителство било много голямо. Според Димитров евроекспертите смятат, че правителството ни не се справя с реформите. “Имам сериозно безпокойство дали България няма да бъде отложена с една година”, каза още Димитров.
“Единственият начин това да не се случи, е да надделеят политическите аргументи, включително идващи от Джефри ван Орден, докладчика за България, който казва, че за да се запази подкрепата на обществото в България за разширяването и за присъединяването към Европейския съюз, би трябвало да не се стига до такова отлагане”, настоя Димитров.
“Европейските институции са разочаровани от водената от българското правителство политика в областта на корупцията и организираната престъпност”, твърди Димитров.
“Като пишеш промени в Конституцията, се обаждаш на хората в Брюксел и просто го консултираш с тях. Ако не подхождаш по такъв начин, означава, че си се самозабравил и не знаеш на кой свят се намираш”, каза Димитров по повод приетите наскоро промени в основния закон. “Оли Рен и на 3 април, и сега, миналата седмица, на сесията на Европейския парламент, каза, че промените в Конституцията поставят под въпрос независимостта на съдебната система”, обясни евронаблюдателят. “Лично питах Оли Рен дали тези промени са били консултирани с Европейската комисия и останах с ясното впечатление, че това не е направено”, заяви Димитров. Според него това е много прост пример как се води грешна политика.
Павлина ЦАНОВА


http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

Източниците на информацията на вестник “Адевърул” са дипломати от Брюксел | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди