изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 17:35 EEST
Методи Андреев: Петков не е изгубил комунистическия си манталитет    
ПолитикаТова, което прави министър Петков малко прилича на това, което направиха неговите предшественици след 9-ти септември 1944 година, а именно комунистите избиха елита на българския народ, а след това постфактом ги осъдиха.

» У нас


Автор: news.bg / дата: 02.05.2006 09:39

Методи Андреев: Петков не е изгубил комунистическия си манталитет

Методи Андреев Това, което прави министър Петков малко прилича на това, което направиха неговите предшественици след 9-ти септември 1944 година, а именно комунистите избиха елита на българския народ, а след това постфактом ги осъдиха.

Манталитетът му на комунист явно не е изгубен, защото като народен представител в миналото Народно събрание той гласува отмяната на комисията и прекратяване на закона за досиетата, за който сега ме обвиняват, че не съм го изпълнявал. А сега той като вътрешен министър Петков ме обвинява, че не съм имал възможност да си свърша мандата и да си приключа работата по закона.

Така Методи Андреев, председател на вече бившата комисия за достъп до архивите на бившата ДС или т.нар. комисия по досиетата коментира обвиненията на Румен Петков, че комисията е изнудвала граждани с досиета, както и че или комисията и тогавашното правителство са използвали спекулативно архивите или просто не са искали да си вършат работата.
Според Андреев това е доста нахално и компрометиращо.

По думите му законът е бил средно добър закон, но е имал и недостатъци. Ние с комисията имахме виждания как да го подобрим, заяви Андреев пред "Коритаров Live" по Нова Телевизия.
След идването на НДСВ на власт, започна една политика за ограничаване правомощията на комисията, каза още той. Истината е, ние не сме допускали никакви граждани до досиетата.

Министър Петканов престана да спазва закона. При действащ закон и действаща комисия, Петканов измисли инструкция, която все още действа. Според нея единствено министърът казва какво може да бъде получено в архив и какво не.

Напълно нормално е министърът, който е ръководител на архивна единица да дава разрешение за ползването на този архив, заяви от своя страна Цвета Маркова – председател за държавната комисия за защита на информацията.

Министърът дава разрешение за документите, които все още носят гриф на секретност, а тези, които не носят гриф се ползват по правилата на държавния архивен фонд, съобщи Маркова. Когато срокът за защита на информацията изтече, автоматично пада и грифа им. Става дума за преразглеждане на всички архиви, създадени до влизане на законова сила. Те си стоят при автора, отбеляза Маркова.

Според нея документите и в момента могат да се ползват. Всички архиви са достъпни за граждани с изследователска цел, но трябва да се спази процедурата, категорична е Маркова. По думите й Андреев не е дал отговор на нито едно от питанията, за които е сезиран.

Според Андреев той бива обвиняван, че на 6-ти април 2001 година е започнал работа, а през април 2002 година е бил със забранен закон
По думите на Маркова това, е защото законът е използват за порочни цели, както и цели различни от поставените. Тя обаче отказа да уточни какви са поставените цели на закона.

http://www.news.bg

 


Сходни връзки

Методи Андреев: Петков не е изгубил комунистическия си манталитет | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди