изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 23:52 EEST
Боливия национализира петролната индустрия    
По светаБоливийският президент Ево Моралес обяви национализация на газовата и петролна индустрия на страната, доминирана от многонационални компании. Пълният контрол върху тях ще бъде поет от държавната енергийна YPFB, съобщи той на церемония в град Карапари.

Свършено е с ограбването на нашите природни ресурси, заяви боливийският президент, който даде половин година срок на чуждите компании да подпишат нови договори и заплаши, че в противен случай ще трябва да напуснат страната.

Моралес увери, че няма да бъде конфискувано имуществото на 26-те чуждестранни компании, сред които испанската "Репсол", бразилската "Петробрас", френската "Тотал", великобританската "Бритиш Гас" и американската "Ексон".

Малко след като президентът огласи указа за национализация, армията пое контрола на газодобивните и петролодобивните съоръжения.

Моралес обяви обаче, че одържавяването на петролния и газовия сектор ще бъде последвано от подобни стъпки и в други сфери на икономиката като минното дело и горското стопанство.

"Това е само началото. Утре или вдругиден това ще стане и с мините, с горите и може би с всички природни ресурси, за които са се били дедите ни", каза боливийският президент.

По думите на вицепрезидента Алваро Гарсия идната година от национализирания сектор правителството ще спечели 780 млн. долара.

Страните, чиито компании ще бъдат засегнати от национализацията, веднага реагираха с безпокойство.

Бразилският президент Лиус Инасиу Лула да Силва поиска спешна среща с шефа на компанията "Петробрас" и министри от кабинета.

Министърът на мините и енергетиката определи решението на Моралес като "недружелюбен жест", който може да прекъсне сътрудничеството между двете страни.

Испанското външно министерство също заяви, че е "много загрижено" от решението на Моралес.
http://news.netinfo.bg

 


Сходни връзки

Боливия национализира петролната индустрия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.23 секунди