изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:47 EET
ЖЕЛАЯ БЕРЕКЕТ НА ВСИЧКИ СТОПАНИ    
Интервюта Пред НДТ - зам.-областният управител Сияна Фудулова. С нея разговаряхме по повод утрешния празник на земеделските производители

 



 

- Г-жо Фудулова, според Вашите наблюдения и данни, какво е положението към момента в Добричка област по отношение земеделските площи. Колко са засетите площи, какво е състоянието на есенниците?

 

- Както е известно, нашата област е с най-голям относителен дял на използваната земеделска площ, която възлиза на 71 процента от общата й територия. Общият размер на земеделските земи възлиза на 3 330 000 декара. Разбира се, нас най-много ни вълнуват състоянието на есенниците и ходът на пролетната кампания. Площите, които са засети с есенни култури за 2005/2006 г., са съответно - пшеница - 960 974 декара, ечемик - 81 882 дка, рапица - 29 435 дка. Естествено, на всички прави впечатление намаленият размер на засетите площи, в сравнение с миналата стопанска година. Причината е в агрометеорологичните условия по време на лятно- есенния период. Това не позволи нормално протичане на жътвата и подготовката на площите за есенната сеитба.

През месец април беше извършено обследване на есенниците. Състоянието на есенните ни посеви наистина е много добро. Такива са ни очакванията.

 

- Как върви пролетната сеитба?

 

- Пролетната кампания в момента тече. Естествено, информацията се изменя всеки ден. По данните към момента, засети са 442 000 декара със слънчоглед и 242 000 дка с царевица.

 

- Какво е състоянието на животновъдството в нашата област? Какви са шансовете за възраждане на този сектор?

 

- Ще бъда откровена, че не обръщаме достатъчно внимание на животновъдството. В тази насока ще бъдат насочени моите усилия в следващите месеци. Предстоят срещи с животновъди, млекопроизводители. Проблемите там не са по-малко, отколкото в растениевъдството. 

Бих могла да посоча информацията, която имам от фонд "Земеделие" за целевите субсидии за 2006 г. Едната е в размер на 7 милиона 83 хиляди лева - целева субсидия за изхранването на животни и птици от националния генофонд. За подпомагане издръжката на птиците при икономическа криза, причинена от появата на птичи грип, са предвидени един милион и 500 хиляди лева. Искам да припомня, че при нас бе намален броят на птиците и бяха въведени строги мерки във връзка с птичия грип. Намалението при птиците и свинете се повлиява основно от риска от разпространението на птичия грип и класическата чума по свинете.

Нарастването имаме при пчелните семейства. За сравнение - в края на 2005 г. те са били 48 000, а сега, към 31 март, са 500 211.

Истината е, че нашите производители трябва да преминат на едно ново ниво на отглеждане на животните. Страхът от въвеждането на евро сертификатите, на евро стандартите - особено в млекопроизводството, е много голям. Затова повечето малки стопанства предпочитат да преминат към овцевъдство и свиневъдство, където не са толкова високи изискванията. Това също дава отражение върху броя на отглежданите към този момент в нашата област животни.

 

- И накрая - Вашето пожелание към хората, които се занимават със земеделие в Добричка област?

 

- В аванс искам да им честитя празника. А и не само на тях. Това е един хубав християнски празник. Искам да пожелая на всички много здраве. Да проявят търпението за онова по-добро наше общо бъдеще, което ни очаква, убедена съм в това. И както се казва - берекет тази година на всички стопани.

 

Разговаря Велина ВЛАЙКОВА

 


Сходни връзки

ЖЕЛАЯ БЕРЕКЕТ НА ВСИЧКИ СТОПАНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди