изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:24 EEST
6 МАЙ - ПРАЗНИК НА ГРАД КАВАРНА    
НовиниПо повод деня на крайморската община - пред НДТ кметът на Каварна Цонко ЦОНЕВ

- Г-н Цонев, каква е историята на празника на града и защо Каварна празнува на Гергьовден?
- Всъщност за началото на този празник се знае много малко. Това, което се предава от поколенията жители на града, е, че денят е избран за празник на Каварна, защото църква носи името на св. Георги Победоносец и така е било взето решение на Гергьовден Каварна да празнува.
- Какво ще покажете днес на президента Георги Първанов?
- По време на визитата си държавният глава Георги Първанов ще види морската част на града, помощното училище, където ще направи дарение. Ще покажем още един модерен център за обслужване и информация на гражданите, както и центъра на града. Г. Първанов ще има възможност да се срещне с хората на Каварна, с общинската администрация, общинските съветници. По-късно в ресторант "Българка" ще има възможността да разговаря с кметове от областта, както и с областния управител на Добрич Динчер Хаджиев, депутати.
- Новият облик на града и развитието му се свързват с Вашето име, както и с това на депутата от Каварна Мима Василева, а не на последно място и с общинския съвет. Какво е постигнато за близо 3 години кметуване, което направи Каварна толкова известен град?
- За две години и половина сме успели да инвестираме 20 млн. лв. в инфраструктура наши собствени средства и по програми. Осигурихме и инвестиции в размер на 30 млн. евро. Увеличихме 4 пъти базата за туристи. Болницата бе оборудвана с модерна апаратура. Училищата и детските градини са със сменена дограма, като във всички училища има разкрити и оборудвани компютърни кабинети. Не на последно място  - отборът на Каварна по футбол "Калиакра" влезе в "Б" група. Направихме и ремонт на стадиона, закупен бе хотел и бе създадено общинско туристическо дружество. Работи се непрекъснато по обновяването както на града, така и на общината, като се подобряват туристическите атракции. Опаковахме силозите под нос Чиракман, така че те от една грозна гледка се превърнаха в кули на замък. Бе направено и ефектно  осветление на нос Калиакра. Същевременно културният ни календар е изключително богат и той също е една от предпоставките, допринесли за известността на Каварна. С многобройните концерти, които вече за втора поред година се организират, Каварна се превърна в роксцена на Балканите. Общината ни притежава също и стандарт ISO 9001:2000 за електронна община. Сред направеното са газификацията на всички общински обекти, изграждането на канализационна система там, където липсваше, ремонтът на пречиствателна станция и още много други.
- Какви са перспективите за развитие пред Каварна?
- Предстои изграждане на голф-игрище, което ще даде силен тласък в развитието на областта. Вече имаме 14 ветрени генератора на територията на общината, като до една година те ще станат над 150. По този начин Каварна активно се включва в развитието на енергийния отрасъл и по-точно - в развиването на източниците за алтернативна енергия. Продължава и бумът на инвестициите в туризма. Имаме реализиран спад на безработицата в размер на 5 %, ще продължи и подобряването на инфраструктурата.
- Вашето пожелание към жителите на Каварна?
- На всички пожелавам крепко здраве, да разчитат на собствените си сили и да са горди, че са каварненци.
 


Сходни връзки

6 МАЙ - ПРАЗНИК НА ГРАД КАВАРНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди