изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:20 EET
НСБОП ще третира като престъпление качването на незаконен софтуеър    
Ред и сигурност

Засега няма да бъде проверявана информацията за това, че служители на МВР са изтеглили 800 хиляди пиратски филма. Появиха се твърдения и че служители на НОИ и Министерството на финансите също са изтеглили огромни количества филми и нелегален софтуеър. Министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев заяви, че ще бъдат взети мерки, с които постепенно ще се ограничи ползването на компютрите в държавните администрации за лични нужди.



„Започнахме действия по изчистването на българското Интернет пространство с незаконно съдържание. Това означава, че ще се влиза в домовете не само на крайни потребители, но и в офисите на локални доставчици, които предоставят незаконно съдържание“, заяви в предаването "Дарик кафе" на Дарик радио експертът по киберпрестъпленията в НСБОП Явор Колев.

Той заяви, че ще провери информацията, че служители на МВР са изтеглили 800 хиляди пиратски филма едва тогава, когато тя има явен източник. Тази информация идва от форума на сайта Арена и според него тя не може да бъде официална.

В публикации по медиите се твърди още, че НОИ и Министерството на финансите също са изтеглили огромни количества филми и нелегален софтуеър. Явор Колев съобщи, че са били установени нарушения при предишни проверки сред служители на министерството на вътрешните работи и в момента тече следствие по тези случаи.

Той съобщи, че служителите на МВР могат влизат по домовете на крайните потребители въз основа на чл. 172 А от НПК. Това позволява да се докладват материалите на прокуратурата. Следващата стъпка е прокурорът да иска определение от съда. След като бъдат получени тези документи дознател, заедно с оперативни работници, технически помощник влиза в дома и взема доказателствата, които подкрепят тезата за закононарушение. Тази процедура обаче значително забавя действията на полицията по установяването на нарушенията.

Според Явор Колев сайтовете не са затворени защото те са създадени за удобство на потребителите. „Там могат да бъдат качени снимките от абитуриентския бал и роднините, които не са присъствали на събитието да могат спокойно да го видят“, каза експертът по киберпрестъпленията в НСБОП. Той посочи и факта, че на самите сайтове има предупреждение към потребителя, че не би трябвало да качва незаконно съдържание.

Колев съобщи, че тези, които предоставят в Интернет филми, музика и нелегален софтуеър, който не е тяхна собственост ще бъдат наказвани по чл. 172 А от НПК и предвидено наказание 3 години лишаване от свобода. Самото притежание или закупуване на незаконен компактдиск не е престъпление. Като престъпление ще се третира само качването на музика и филми.

Според него на площад Славейков вече е ограничен процесът на продажба на нелегален софтуеър. Явор Колев не пожела да коментира информацията на Дарик радио, че зад един от водещите Интернет портали стоят хора на групировката СИК.

В същото време министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев заяви, че ще бъдат взети мерки, с които постепенно ще се ограничи ползването на компютрите в държавните администрации за лични нужди. Компютрите, които министерството ще предостави тази година на областните и общински администрации в страната ще съдържат специални софтуерни решения, с които ще се контролира ползването им.

Кампанията за защита на интелектуалната собственост започна от Русе. До момента ще се проверяват хора, които разпространяват филми и музика. Въпрос на време е обаче да бъдат проверявани всички хора, които свалят файлове от Интернет.

По време на операцията ще бъдат проверявани всички без ограничение на пол и възраст. Акцията има за цел да намали незаконното разпространение на музика в Интернет. Ще бъдат проверявани хората, които теглят и обменят пиратски филми и музика от нелицензирани сайтове.

От НСБОП обявиха, че въпрос на време е под ударите на закона да попаднат и крайните потребители в мрежата. Експерти съобщиха, че само за последните месеци щетите, нанесени от незаконното теглене на филми и музика в Интернет са близо 10 милиона долара.

На 5 май Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” проведе специализирана операция срещу потребители в Интернет, които свалят и разпространяват музика и филми незаконно в цялата страна.

В столицата бяха задържани трима мъже, занимаващи се с това, а в апартамента им са открити стотици дискове с пиратски филми и музика. Те са на 34, 23 и 42 години, а в квартирата им е било открито огромно количество незаконно изтеглени филми и музика.

http://news.bulgarianpost.com

 


Сходни връзки

НСБОП ще третира като престъпление качването на незаконен софтуеър | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди