изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 15:11 EEST
Скандалният „Шифърът на Леонардо“ ще ни залепи за екраните на 19 май    
КултураНа 19 май България ще стане сцена на световната премиера на дългоочакваната продукция „Шифърът на Леонардо“ по едноименния скандален роман на Дан Браун.

Ролите са поверени на Том Ханкс /Робърт Лангдън/, Одре Тоту /Софи Нево/, Иън МакКелън /Сър Лий Тийбинг/, Пол Бетани /Сила/, Жан Рено /Безу Фаш/, Алфред Молина /Епископ Арингароса/, а режисьор е Рон Хауърд.

Историята

Американският историк Робърт Лангдън неочаквано е извикан в Лувъра, за да помогне при разследването на убийството на уредника на музея, оставил преди да умре тайнствени кодирани писания около себе си.

Събитията се развиват с изключителна скорост и преди края на нощта проф. Лангдън вече е беглец, заедно с племенницата на уредника Софи Нево. Двамата се опитват сами да разгадаят мистерията, като междувременно се борят и за живота си, бягат от полицията и от преследващия ги жесток убиец.

Шифърът ги отвежда от Париж чак до Лондон и Шотландия, а откритията им ще разтърсят основите на човечеството...

Невероятният успех на книгата на Дан Браун “Шифърът на Леонардо” точно започва да превзема публичното пространство, когато председателят на Sony Хауърд Стрингър казва на продуцента Джон Кели да я прочете.

“Веднага бях запленен от нея, не можах да се откъсна до самия край. Трилър от най-високо качество,” разказва Кели. И веднага купува правата за филмирането й.

По същото време председателят на Imagine Entertainment Брайън Грейзър и партньорът му, режисьорът и продуцент Рон Хауърд, също искат да адаптират книгата за голям екран.

Когато научават, че Кели вече е купил правата, те се свързват с него, споделят идеите си и двете страни се споразумяват да работят заедно.

Интересно е, че самият Рон Хауърд научава за книгата не от филмовите среди, а по “нормалния начин, по който и всички други хора. То се предава от уста на уста, хората я харесват и я препоръчват на приятелите си. Познати на съпругата ми й бяха казали за нея и така случайно стигна и до мен”, разказва той.

Двукратният носител на Оскар Том Ханкс, който играе главния герой на книгата, професор Робърт Лангдън, признава, че не се е съгласил лесно да изиграе ролята:

“Трябва да дадем на читателите това, което очакват, защото книгата е наистина много добра. Можеш да я променяш малко, но всички модификации трябва да са много добре обмислени и само да правят историята по-интересна.”

Създателите на филма поддържат непрекъсната връзка с Дан Браун по време на писането на сценария. “Дан беше непрекъснато на разположение и винаги много любезно ни сътрудничеше. При това съвсем спокойно приемаше факта, че сценарият няма да бъде съвсем като книгата му,” спомня си Хауърд.

“Той знаеше, че трябва леко да променим някои неща. Но определено беше много важен източник на информация за нас, както и ни помогна да интерпретираме доста неща, които той самият беше научил или прочел, след като е написал книгата. Някои от тях включихме в сценария. Така в някои отношения, филмът е един вид обновена версия на книгата “Шифърът на Леонардо”.”

Къде е сниман филмът

Продукцията на “Шифърът на Леонардо” пътува от Париж до Англия и Малта, като минава през едни от най-прекрасните исторически места в Европа.

Някои от снимачните площадки са построени в Шепъртън и Пайнуд Студиос, но повечето от сцените във филма са снимани на истинските исторически забележителности.

Франция

Първите сцени от филма са снимани по улиците на Париж, там са правени и сцените с преследването със Смарт, както и легендарните сцени, случващи се в Лувъра, са снимани наистина там. Друго място за снимки във Франция е замъкът Вийет, близо до Версай.

Великобритания

Лангдън, Нево и Тийбинг отиват в Лондон, за да разгадаят загадката на криптекс и бързат към църквата “Темпъл” която се намира между Ул. Флийт и река Темза.

След като Лангдън осъзнава, че не тази църква ще даде отговор на загадката, той и Софи отиват в Уестминстърското абатство. Външните снимки на абатството и околността са правени наистина там, но вътрешните кадри на самото абатство и Chapter House са снимани в катедралата Линкълн, на три часа път от Лондон в северна посока.

Да се снима важна сцена от филма пред Уестминстъското абатство, една от най-известните туристически атракции в Лондон, никак не е лесно. В случая обаче, минувачите са по-скоро заинтригувани, отколкото раздразнени от присъствието на снимачния екип и техниката им и в крайна сметка стават статисти във филма. Рон Хауърд разказва:

“Сцената при абатството е ключова за действието, там е кулминацията. Никога няма да забравя, че около нас имаше цели орди туристи и зяпачи, които нямаше как да контролираме, изгоним или отрежем от кадър. Затова трябваше да измислим начин да ги включим в снимките, въпреки че аз бях много песимистично настроен. Помолихме тълпата за съдействие и те се съгласиха. Леко валеше, но не толкова силно, че да си личи във филма. Започнахме сцената сухи и помолихме всички да махнат чадърите си, въпреки дъжда. Помолихме ги и да не правят снимки и да подвикват на актьорите. В този ден така известните британски добри маниери много ни помогнаха.”

Пътешествието на Лангдън и Нево най-накрая ги отвежда в църквата Рослин в Шотландия. Той се намира на 11 км южно от Единбург в градчето Рослин, което е създадено, за да живеят там работниците строили параклиса.

Още по темата:

“Шифърът на Леонардо” на съд...

Отложиха делото за „Шифърът на Леонардо“, съдията не е прочел книгите

“Шифърът на Леонардо” с премиера в Лувъра

Том Ханкс и Одре Тоту играят главните роли в продукцията. Снимка: moviexplosion.com]

 


Сходни връзки

Скандалният „Шифърът на Леонардо“ ще ни залепи за екраните на 19 май | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди