изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-26 @ 06:17 EEST
“Таймс”: ЕС се готви да приеме страна на алчност, убийства и корупция    
Европейски съюзЛондон. Британското издание “Таймс” помества материал за престъпността в България, който започва с разказ за преживяното от Невена Любенова- майка на журналиста Васил Иванов, чийто апартамент беше разтърсен от мощна експлозия. “Мислех, че съм в ада”, казва Невена Любенова и добавя: “Имаше огън и не можех да дишам

.” Бомбата беше предназначена за нейния син Васил Иванов, продължава публикацията, разследващ журналист от Нова ТВ, който излага на показ корупцията в България. Той не си беше вкъщи онази нощ. “Всеки път, когато правя история, получавам заплахи”, заяви той, докато неговият бодигард стои отвън. “Обикновено получавам електронни съобщения или телефонни обаждания със заплахи, че ще бъда бит. Очаквах нещо, но не и толкова голяма бомба.” Попитан дали смята, че полицията ще залови извършителите, той се усмихва отегчено: “Не.”
Силата на организираната престъпност в България най-накрая започна да тревожи ЕС само седем месеца преди бившата комунистическа държава и нейният съсед, Румъния да се присъединят. От 2001 г. насам 150 души са били убити в показни убийства през деня в София, включително високопоставен банкер и футболен бос. В сряда друг бизнесмен- Иво Марков, беше застрелян пред дома си. Но независимо от вълната поръчкови убийства, които струват 30 000 лири всяко, все още никой не е влязъл в затвора.
Широко разпространено е мнението, че правителството се прави, че не забелязва организираната престъпност, която господства над политиката, бизнеса и съдебната система. Независимо че Европейската комисия ще обърне внимание на тези опасения в своята препоръка за дата за присъединяване следващата седмица, малко вероятно е, по политически причини, дори да се отложи приемането на България.
Предполага се, че бъдещите страни-членки трябва да спазват стриктни критерии за членство, включително в областта на пазарната икономика, независимостта на съдебната система и опазването на човешките права. Много европейски лидери са убедени, че привличането на България в техните редици е най-добрия начин за насърчаване на реформите. Високопоставен европейски дипломат заяви: “Тук има общество на злото. Тези банди са навсякъде и контролират в всичко- частния бизнес, общините, членове на парламента, всичко.”
Приватизацията след комунизма и контрабандата по време на войните в бивша Югославия създадоха банда от безкрайно богати олигарси, чийто бизнес се люшка между закона и престъпността. В последно време те се преместиха в законни сфери на икономиката като туризма, минната индустрия, пристанищата и строителството, но техните бизнес-практики остават същите.
Бойко Тодоров от Центъра за изследване на демокрацията- организация, финансирана от западните правителства за следене на корупцията заяви: “Има двама-трима олигарси, които притежават половината от депутатите. Понякога поръчковото убийство е по-лесният начин.”
Корупцията е широкоразпространена в България, страна, толкова бедна, че магарета, дърпащи каруци, се мотаят из столицата, а средният доход в провинцията е около 100 лири на месец.
Изследване на Центъра за изследване на демокрацията смята, че размерът на подкупите, плащани от българите, е нараснал от 80 000 на месец през 2004 г. до 130 000 на месец миналата година. “Почти всички високопоставени политици са корумпирани. Възможностите са неограничени”, каза Бойко Тодоров.
Изследването заключава, че в България “организираната престъпност и свързаната с нея корупция са сред най-големите препятствия пред установяването на законност и работеща пазарна икономика. Дейността на криминалните групи заплашват стабилността на демократичните институции”.
Джон Мензис- директор на канадската фирма “EurOmax” научава за организираната престъпност, когато разочарова българския си конкурент, печелейки лиценз за експлоатация на златна мина.
Конкурентът организира и финансира насилствени протести. Офисът на “EurOmax” е окупиран, а оборудването му повредено под погледите на местната полиция. Джон Мензис беше предупреден, че ще бъде пребит до смърт с чукове. “Това е изключително агресивно общество”, заяви той.
Сега той предупреждава другите чужди инвеститори да бъдат внимателни. “Това е опасно място за всякакъв вид чужди инвестиции. Всеки инвеститор е имал подобно преживяване- така е навсякъде.”
Правителството настоява, че взема строги мерки. Външният министър Ивайло Калфин заяви: “Наистина имаме проблем, но това не е проблем, който прави от България много по-различна от другите европейски страни. Ние се борим.”
Но германският следовател Клаус Янсен, изпратен от ЕС да оцени готовността на България да се присъедини, се завърна шокиран от самодоволството на правителството: “Те вярват, че ще влязат така или иначе в ЕС, и към мен често имаше грубо и пренебрежително отношение”, заяви той.
Иронията е, че членството в ЕС и наливането на пари може да увеличи българската корупция, а не да способства за справянето с нея: Брюксел ще даде на страна от 8 млн. души общо 10 млрд. лири между 2007 г. и 2013 г.
Бойко Тодоров заявява: “През първите две години парите ще изчезнат напълно- ще отидат в джобовете на политици и техните клиентски партии.”  http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

“Таймс”: ЕС се готви да приеме страна на алчност, убийства и корупция | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди