изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 12:29 EEST
Софиянски върнал незаконно двореца Врана    
Новини

Бившият столичен кмет Стефан Софиянски е върнал незаконно държавния имот Врана, актувайки го като общински. Това стана ясно в четвъртък по време на заседанието на временната парламентарна комисия за царските имоти.



Според доклада на Екатерина Михайлова от ДСБ по казуса, Софиянски като кмет на Столичната община през 2001 г. е реституирал имота Врана на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза, като го е определил за общински. В същото време имотът е бил държавна собственост по силата на закона за национализацията на царските имоти от 1947 година и въз основа на факта, че имотът никога не е бил прехвърлян от държавата на Столичната община.

Като основание за връщането му тогавашният кмет е взел акт за собственост от 1928 година, в който липсва подпис на нотариус, което го прави невалиден, се казва в доклада на Екатерина Михайлова. Тя уточни, че от периода на придобиване на различни части от имота между 1902 и 1914 година и издаването на невалидния нотариален акт, който констатира владеене по давност, има мораториум и не може да тече давност.

Друго разминаване е фактът, че общата площ на имота от всичките 146 документа на основата, на които е издаден констативния нотариален акт, е 417 кв. м., а Софиянски връща на Симеон и сестра му Мария-Луиза близо 800 кв. м.

Представените от Екатерина Михайлова пропуски в документите не бяха оспорени от депутатите от НДСВ, които за пореден път се впуснаха в спорове за значението на решението на Конституционния съд от 1998 година, което обявява за противоконституционен законът от 1947 година с аргумента, че не е необходим специален реституционен ред при наличието на решение на Конституционния съд и при наличието на право на Симеон Сакскобургготски да има частна собственост. http://mediapool.bg

 


Сходни връзки

Софиянски върнал незаконно двореца Врана | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди