изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 07:13 EEST
Критики и напредък в доклада на Европейската комисия за България    
Европейски съюзЕвропейската комисия смята, че ситуацията с прането на пари в България значително се е влошила, а конституционните промени поставят под въпрос независимостта на съдебната система. Това е записано в проектодоклада за България, до който кореспондентът ни в Брюксел Асен Инджиев получи достъп.

В документа отново се критикува България за липсата на резултати в борбата с организираната престъпност и корупцията, но се отчитат и обвиненията, повдигнати срещу политици през последните 7 години.

Най-сериозните забележки в проектодоклада на Комисията за България за свързани с прането на пари. “Ситуацията с прането на пари се е влошила”, пише в проекта, като се уточнява, че “Ефективността на борбата срещу прането на пари е сериозно затруднена от корупция, организирана престъпност и черен пазар.” Според Комисията, напредъкът в борбата срещу наркотрафика в България е ограничен.

Брюксел смята още, че, цитирам “Поръчковите убийства рядко водят до успешни разследвания и обвинения. НСБОП страда от липсата на квалифицирани служители и има по-скоро реактивна, а не проактивна позиция.” В проекта се казва още, че последните промени в Конституцията поставят съмнения около независимостта на съдебната система. Според Комисията, тревога предизвиква неизградената инфраструктура на граничните ветеринарни пунктове по външните граници на ЕС.

Сериозни забележки има и спрямо АЕЦ “Козлодуй”: “България не е предприела необходимите стъпки за окончателно демонтиране на реактори 1 и 2 на АЕЦ “Козлодуй”, затворени през 2002 година. България не е започнала и видими оперативни и административни действия за крайното затваряне на блокове 3 и 4 на АЕЦ “Козлодуй”, което поставя под въпрос използването на предвидените в тази насока парични средства от ЕС”, смята Еврокомисията.
Положителните оценки на Комисията отчитат, че от 1999 година до края на 2005 са повдигнати 35 обвинения срещу високопоставени политици. Има и напредък в борбата с корупцията, но не и в борбата с корупцията по високите етажи на властта. Положителна е и оценката за визовата политика на България, контрола по външните граници на ЕС и полицейското и съдебно сътрудничество.

България може да се похвали и с напредък в сферата на държавната администрация, макроикономическа стабилност и добра защита на интелектуалната и индустриалната собственост. Сравнително добра е и оценката за етапа, на който се намира изграждането на Разплащателна агенция за европейските пари за земеделие и за изпълнението на ангажиментите в областта на управлението на водите, отпадъците и ядрената сигурност.

КРИТИКИ:
1. Влошена ситуация с прането на пари
2. Ограничен напредък в борбата срещу наркотрафика
3. Ниска разкриваемост на поръчкови убийства
4. Некомпетентност в НСБОП
5. Съмнения за независимостта на съдебната система
6. Неизградени гранични ветеринарни пунктове
7. Недемонтиране на реактори 1 и 2 на АЕЦ “Козлодуй”
8. Липса на действия за спиране в срок на реактори 3 и 4 на АЕЦ “Козлодуй”

ПОХВАЛИ:
1. 35 обвинени политици през 1999-2005 г.
2. Добра визова политика, граничен контрол и полицейско сътрудничество
3. Добра държавна администрация
4. Макроикономическа стабилност
5. Добра защита на интелектуалната и индустриалната собственост
6. Добро начало в изграждането на Разплащателна агенция за земеделие
7. Добро управление на водите, отпадъците и ядрената сигурност

http://news.bnt.bg/

 


Сходни връзки

Критики и напредък в доклада на Европейската комисия за България | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди