изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 05:59 EEST
"ТЕРЕМ" ПОИСКА НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ НА ДОБРИЧКИЯ ЗАВОД "ХАН АСПАРУХ"    
Новини  Добричкият окръжен съд назначи временен синдик. Базата на завода е запечатана, а работниците са пуснати в принудителен отпуск. Въпреки съдебните спорове, от "Славянски енергетичен съюз" заявяват, че няма да се откажат от своите инвестиционни намерения

От "Славянски енергетичен съюз" обявиха, че държавното дружество "Терем" ЕАД е поискало с молба до Окръжен съд - Добрич, обявяването в несъстоятелност на завод "Хан Аспарух" в града. На базата на молбата съдът е допуснал предварителни обезпечителни мерки и от 12 май е назначен временен синдик, а базата на завода е запечатана. Работниците на фирмата, които по договор са изпълнявали поръчки за немската компания "Кизелбах Машиненбаутайле", били пуснати в принудителен престой. В прессъобщението, разпространено до медиите, се казва още, че молбата на "Терем"-ЕАД ще бъде  разгледана по същество в съдебно заседание, което е насрочено за 25  май. Според заводското ръководство, зад този акт се крият икономически интереси на други лица, които искат да сложат ръка на завода.
Отношенията между "Терем" ЕАД и "Хан Аспарух" имат дълга  история, още от времето, когато заводът е част от държавната   компания. През 2000 година заводът се отделя от държавната   структура, като тогавашните ръководства подписват   споразумителен протокол. Според него, заводът изкуствено поема   дълг от 2 518 844 лв. към "Терем" - заради неуредени вътрешни  отношения между поделенията и централата, смятат от руската фирма. "Славянски енергетичен съюз", който приватизира чрез своя дъщерна фирма  завод "Хан Аспарух" през 2002 г., смята, че няма правно основание за този дълг. Месец преди приватизацията на завода фирменото ръководство подписва договор с държавната компания - задълженията да бъдат изчистени с продажба на авиационни части, предоставяне на услуги и комплектовъчни възли. "Терем" обаче и впоследствие не определя нито сроковете за доставка, нито конкретизира услугите и авиационните части, както и цените за тях, заявяват още в прессъобщението си от "Славянски енергетичен съюз". Към момента вече е изтекла тригодишната погасителна давност за плащане на част от вноските в размер на 1 007 533 лева.
Скоро след сключване на приватизационната сделка "Терем"-ЕАД завежда иск за част от сумите по първите четири вноски - в размер  на 29 633 лв. заедно с лихвите. Две инстанции - Окръжният съд в  Добрич и Апелативният съд във Варна, отхвърлят иска на "Терем" и се произнасят в полза на добричкия завод. Върховният    касационен съд обаче отменя това решение. В същото време "Хан  Аспарух" от своя страна пак от 2000 г. има вземане от "Терем" ЕАД за 41 767 лв. Тази сума надвишава признатия от съда дълг на "Хан  Аспарух" към "Терем". 
През последните месеци завод "Хан  Аспарух" отново преговаря   с "Терем" за предоставяне на услуги /включително и за  производство на продукция за трети страни/, за да бъдат покрити  претендираните вземания. В тази посока на 8.02. т.г. е било  сключено споразумение с управителя на "Терем" Мариян Йовчев,  което е валидно до края на годината и може да бъде прекратено по  взаимно съгласие на страните. Само месец по-късно "Терем" се  връща към стария спор и завежда ново дело - този път за 592 668   лева. Това дело тепърва тръгва на първа инстанция - в Окръжния   съд, също на 25 май, когато ще се разглежда и подадената молба за  несъстоятелност. "Славянски енергетичен съюз" АД е най-големият    кредитор на "Хан Аспарух". Досега акционерното дружество  разсрочваше своите вземания, за да може заводът да стъпи на   крака. Ако бъде открито производство по несъстоятелност, "Славянски  енергетичен  съюз" - по силата на закона, трябва да  оглави списъка на кредиторите. Както и да се развие съдебният   спор, "Славянски енергетичен съюз" няма да се откаже от своите  инвестиционни намерения и ще реализира енергийни проекти в  България, декларират от руското дружество.
 


Сходни връзки

"ТЕРЕМ" ПОИСКА НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ НА ДОБРИЧКИЯ ЗАВОД "ХАН АСПАРУХ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди