изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 14:50 EEST
Шпигел: Предупреждение за България и Румъния    
Европейски съюзХамбург. На 16 май Европейската комисия ще представи новия си доклад за напредъка на България и Румъния, пише в електронното си издание германският седмичник “Шпигел”. В документът ще бъдат констатирани редица проблеми, с които София и Букурещ не се са справили. Дали ще бъде отложена дата 1 януари 2007 г?


Примерът България: 173 поръчкови убийства от началото на 1990 г. В средата на миналата седмица бе застрелян на сред улицата бизнесменът Иво Марков. През февруари смъртоносни куршуми покосиха един от босовете на мафията - Иван Тодоров. Повече от 120 опита за убийство са били извършени според правителството в последните 6 години. Нито едно не бе разкрито.
Преди около година Европейският комисар по разширяването на ЕС Оли Рен предостави дълъг списък от задачи, които София и Букурещ трябваше да решат. Едновременно с това България и Румъния трябваше да гарантират правата на малцинствата и хората в неравностойно положение – и накрая да направят нещо съществено при опазването на околната среда. Особено внимание бе отделено на необходимостта от засилване на санитарно-хигиенния контрол и стандарти при производството на хранителни продукти.
А сега на дневен ред предстои и вторият доклад. В понеделник дипломати от ЕС заявиха под предлог да не бъде разкривана самоличността им, че Европейската комисия ще предложи двете балкански страни да бъдат приети на 1 януари 2007 г., в случай че кандидат-членките успеят да се справят с възложените им задачи в следващите няколко месеца.
ДПА и агенция Ройтерс съобщиха от своя страна, че ЕК ще предложи да бъде отложено окончателното решение. Това, че новият доклад ще бъде временен, не бе известно дори и на някои ключови политиците от Брюксел. Въпреки това Михаел Щюбген, който е говорител на Християндемократическия съюз в Бундестага по въпросите на европейската политика заяви, че процесът по присъединяването, касаещ датата 1 януари 2007 г., може да бъде спазен до средата на септември или началото на октомври, когато се очаква окончателния доклад на ЕК.
Редица германски политици, сред които и Андреас Шокенхоф подчертаха пред “Шпигел”, че на Румъния ще бъдат предоставени 4 “червени картона”, а на България – шест. По въпроса България най-належащи са проблемите с организираната престъпност и корупцията, прането на пари и измамите.
Отлагане на дата за приемането на България и Румъния за 2008 г. е твърде сложен въпрос, въпреки че на практика е възможно и подобно стечения на събитията. За да бъде отложена Румъния, е необходимо мнозинство от 2/3, което да подкрепи подобно предложение – за България се изисква квалифицирано мнозинство. Тези различия се дължат до голяма степен на очакванията на ЕК, която предполагаше, че Букурещ се движи с много по-бавно темпо от София. Междувременно Румъния успя да изпревари своя съсед. На въпроса защо Букурещ е фаворит, като че ли най-добре отговаря Аксел Шефер – говорител на Германската социалдемократическа партия: “Като че ли Румъния успя да се представи при посещението на евронаблюдателите в по-добра светлина от България”. В България се проточи съставянето на сегашното правителство, а проблемите в борбата с организираната престъпност и корупцията доведоха до излизането на дневен ред на неспособността на правосъдието да се справи с този проблем.

http://www.focus-news.net/

 


Сходни връзки

Шпигел: Предупреждение за България и Румъния | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди