изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:50 EEST
В БЪЛГАРИЯ КОРУПЦИЯТА ДОСТИГА ГИГАНТСКИ РАЗМЕРИ    
Интервюта Народният представител от партия "Атака" и член на Парламентарната комисия по земеделие на Народното събрание Борислав Ноев пред НДТ

Визитна картичка: Борислав Ноев е народен представител от Варна, в момента отговаря за Добричка област. Завършил е Военно-морскойф училище. Работил е в Морска гранична охрана в Бургас, плавал е на кораб като помощник-капитан и капитан. От 1998 г. се занимава с бизнес. Бил е член на Съюза на патриотичните сили във Варна.

- Г-н Ноев, в неделя партия "Атака" проведе в Добрич конференция по проблемите на земеделието. Бихте ли разказали за форума?


- Партия "Атака" започна да разработва Национална стратегия за развитие на земеделието в България. Под земеделие се разбират и всички негови допълнения - животновъдство, рибовъдство, горите и горското стопанство, всичко което се управлява от управлява от Министерството на земеделието и горите и е свързано с работата на Комисията по земеделието. Започнахме в Добрич, защото Добрич е центърът на селското стопанство в България. Наблизо, в Генерал Тошево, има научени институт, който може би е най-добрият в България. Започнахме с конференция, с която искахме да изясним къде се намираме в момента. Защото не можем да започнем разработването на стратегия, без да знаем къде се намираме. Присъстваха поизводители и застрахователни агенти, които  дълго време работят в тази област. Останах малко учуден, че големият проблем е с реализацията на производството и най-вече - наличието на силови групировки, които изкупуват селскостопанската продукция на ниски цени, обвързването предварително с договори, които не са много удачни и не са от полза за производителите. Поддържам връзка с членове на комисии по земеделието от много държави в ЕС. Те са искрено учудени, защо при нашите условия в България има толкова много пустеещи земи. Между другото, в Добричка област процентът на пустеещите земи е много нисък. Членовете на европейските комисии са много добре запознати с условията в България -  почви, успехи през 70-те години в областта на земеделието. Според тях един средно голям земеделски производител в България би трябвало да има значително по-високи доходи от средния производител в Западна Европа. А се получава така, че у нас тези хора живеят на социални помощи. Ние ще наблегнем много на развитието на помощните стопанства - те се развиват най-успешно, най-лесно пласират продукцията. Помощните стопанства в ЕС и в САЩ са много развити. Те се занимават с пчеларство, овощарство, градинарство, парниково производство, в доста малки размери - до 3-4 декара. Това не може да изхрани едно семейство, да му осигури висок стандарт, но може да носи едни значителни приходи. В България в момента едно такова стопанство няма да е помощно, а ще носи основния източник на доходи. Запознахме присъстващите на конференцията с изискванията на ЕС. Има някои неща, които на нас не ни харесват, които държави-членки са ги отхвърлили. Едно от изискванията е да няма отглеждане на добитък на паша. Не може да затворим овцете и да ги храним с концентриран фураж. Мисля, че трябва да се преборим с ЕС. Искам да подчертая, че партия "Атака" не е против ЕС. Атака е против това да се съгласяваме с всичко, което те искат да ни наложат. Мога да дам и друг пример, свързан с квотите за износ. За Англия квотата за износ на червено вино може да я изпълни всяка средно голяма кооперация.


- Кои ще са основните моменти в концепцията за земеделието на партия "Атака"?


- Един от основните моменти е във връзка със собствеността на земеделските земи и горския фонд и горите. Нашето становище е, че техни основни собственици трябва да са държавата, общините и физически лица, които са непременно български граждани. Ние не приемаме много добре това собственик да са фирми, защото техните действията са неясни, мъгливи. Също сме против изкупуването на земя така, че в една фирма или едно лице да попаднат огромни площи. В развитите  страни това е отхвърлено, това е колониално земеделие или спахийство в източните държави. Абсолютно е отхвърлено през 50-те години на миналия век. А ние сега тепърва започваме да го развиваме, обричаме земеделието. Средният размер на фермите в Гърция е 50 декара, в Португалия и Италия - 60 декара, много по-малки от средните в България. Малките предприятия са много по-гъвкави, бързо пренасочват производството си. Нашето виждане е че така може напълно да се реши проблемът с безработицата и социално слабите семейства. В България има 2 500 000 собственици на земя - това са 2 500 000 семейства.


- Като член на комисията по земеделието как ще коментирате скандалите около програма САПАРД? Смятате ли, че има злоупотреби?


- Злоупотреби има и те са открити от външни експерти, от наблюдаващи от европейската общност. Иначе в самата страна има много подадени сигнали, които се заглушават, жалбите потъват в нечии бюра, чекмеджета, може би са изхвърлени направо в кошчето. Но всички, които се занимават със земеделие, знаят как трудно се достига до някакви субсидии, особено на САПАРД. Много от проектите не виждат бял свят. Корупцията е огромна в Министерството на земеделието, за никого не е тайна. Пария "Атака" иска да огласи това. Ние сме подали в Брюксел такива сигнали - за корупционни сделки във всички сфери.


- Какви са очакванията на партия "Атака" относно доклада за присъединяването на България към ЕС, който ще бъде представен утре /днес, б.а./?


- Очакванията са, че ще бъде отрицателен доклад и че ще се иска налагането на предпазни клаузи. Но нашите виждания са, че ние така или иначе ще влезем в ЕС. Защото там има планове за разработване на България - като територия, като природни ресурси, които са много добри. Ако случайно стане отлагане, ще бъде поради вътрешни причини на ЕС, например недостиг на капитали, че нямат точно изразена концепция. Но вината няма да е у нас. Тях на ги интересува дали има корупция, дали има престъпност. Тях ги интересува да могат да експлоатират пазара, да могат да наложат тази бариера между исляма и християнството, да пресечем потока от бежанци. Така че аз не виждам причини да не влезем в ЕС. Въпросът е, че трябва да влезем достойно. Оценката им ще бъде реална. Не може престъпността  за два месеца да се тушира и да се заявява, че е по-ниска от Западна Европа. Тогава ние какво ще правим при тях? Истината е, че в момента се прикриват престъпления, и то много сериозни, включително и убийства. А западните експерти са запознати, защото те имат свои представители, своя агентура. Ясно им е какво става в България. Ясно им е, че когато един човек иска да развива бизнес, трябва да плати подкупи от най-дребния чиновник в данъчната служба до министерството, което е унизително. Във всяка държава има корупция, но у нас тя достига гигантски размери. Плаща се за щяло и нещяло, на съвсем дребни чиновници, от които нищо не зависи.


- Има ли в обществото нагласа за предсрочни парламентарни избори?


- Това, което наблюдавам в най-общ характер в страната, е, че хората се гласят за предсрочни парламентарни избори. Но не знам как ще действа правителството. Ако не влезем в ЕС, предсрочни избори ще има. Въпросът е дали ще има ако влезем, твърде е възможен е и този вариант. Нашите предвиждания са, че все пак може да се изкара мандата. Но важното е, че БСП като главна партия изгуби позиции, тъй като измени на своите обещания. В името на властта прави съвсем друго - прикрива престъпления. Например царските имоти - това е престъпление от много голям мащаб, магистрала "Тракия" и др. В момента вотът е подменен - хората не гласуват за определената партия, а за социалната политика, която ще води, за развитието на страната.


Разговаря Мариела БОНЧЕВА

 


Сходни връзки

В БЪЛГАРИЯ КОРУПЦИЯТА ДОСТИГА ГИГАНТСКИ РАЗМЕРИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди