изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 21:55 EEST
Меглена Кунева: Няма предложения за отлагателни и предпазни клаузи    
Европейски съюз Страсбург. Според нашия договор, за да се задвижи така наречената отлагателна клауза, е необходимо Европейската комисия (ЕК) да предложи подобна клауза на Европейския съвет. Такова предложение комисията не е направила. Т.е. няма предложение за отлагане на България. Това заяви пред Агенция “Фокус” министърът по европейските въпроси Меглена Кунева, която е в Страсбург,

където след по-малко от два часа еврокомисарят по разширяването Оли Рен ще оповести доклада за напредъка на България и Румъния. “Няма и предложения за предпазни клаузи. Така че в това отношение можем да бъдем спокойни от изключително партньорското отношение на Европейската комисия. Това, което ще видите в доклада е, че комисията е готова да ни окаже целенасочена помощ, за да се спази не само датата 1 януари 2007 година, но и да няма предпазни клаузи”, посочи Кунева.
“Разбира се, тук подчертавам, че предпазните клаузи могат да се наложат във всеки един момент три години след членството ни. Те не са нещо, с което приключваме веднъж завинаги”, каза още Кунева. “Това, което ще видим в доклада, е резултат от това, което е правено и не е правено в достатъчна степен в последните няколко месеца. Този доклад има за цел да придвижи България напред, а не да я спре от 1 януари 2007 година”, допълни министърът по европейските въпроси.
Това, което може да се очаква от доклада е, че области като Правосъдие и вътрешен ред и Земеделие ще останат до последния момент във фокуса на вниманието на ЕК. “Тези области присъстват и сега в доклада”, допълни Кунева.
“Искам да отворя темата за санкционната част на всички договори и специално на Договора за европейските общности, в който е залегнала процедурата по нарушения на договора и всяка страна е изложена на подобна процедура. Хубаво е това да го знаем и да разберем, че ако ние нарушаваме първичното и вторично законодателство по отношение на вътрешния пазар, при разпределението на фондовете, ще бъдем санкционирани”, посочи Кунева.
Мартина БОЗУКОВА
 


Сходни връзки

Меглена Кунева: Няма предложения за отлагателни и предпазни клаузи | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди