изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 08:48 EEST
* АПЕТИТА ИДВА С ЯДЕНЕТО: БИВШ ВОДЕН ШЕФ ИЗТОЧИЛ 225 732 ЛЕВА    
НовиниОбвинителен акт срещу бившия началник на ВиК-район Балчик Веско Христов Маринов е внесла Районна прокуратура - Добрич. Той ще отговаря за документна измама в размер на 225 732 лева, извършена в съучастие с Васил Атанасов Стоянов от варненското село Игнатиево.

Далаверата е извършена през 2002 и 2003-та година. Била е проведена процедура по закона за обществени поръчки за доставка на алуминиев оксихлорид, предназначен за помпените станции в Албена и Балчик. 

Договорите за доставка са сключени с фирмата на обвиняемия Веско Маринов и с фирма от варненското село Храброво. Във водното дружество е трябвало да постъпят над 34 хил. килограма от препарата. По-късно е било установено, че такова вещество не е постъпвало и поначало не е било необходимо за помпените станции.

След това е била проведена още една процедура по закона за обществените поръчки за доставката на близо 160 хил. килограма от същото вещество. Част от фактурите се осигурявали от втория обвиняем, който нямал фирма. Срещу 200-300 лева той набирал фактури от познати търговци. Така от ВиК –Добрич са били източени над 225 732 лева лева.

От прокуратурата съобщиха още, че е внесен обвинителен акт срещу Веско Христов Маринов, и срещу 38-годишния Георги Богданов Анев. През 2000 година било изградено отклонение от главния водопровод към частни земеделски стопани в село Гурково. Строителната дейност изцяло била извършена със средства, технологии и работници на ВиК. Парите е следвало да постъпят в касата на водното дружество. Веско Маринов е нарушил служебните си задължения, след като съставил няколко фактури с невярно съдържание. Той вписал, че тази услуга е извършена от неговата фирма "ВЕМ-строй- Веско Маринов" и по този начин прибрал 14 274 лева.

По другия случай Маринов ощетил водното дружество с 97 300 лева. ВиК открива процедура за възлагане на обществена поръчка през февруари 2003 година с предмет на доставка на електрическа енергия на основни помпени станции при аварийни ситуации. Единствената фирма, която се явила на конкурса, е ЕТ "Лина - Р" - Силистра. Фирмата печели конкурса, а съпругата на Георги Анев, която е била собственичка, го упълномощила да издава фактури за доставка на еленергия по магистрални мрежи с получател ВиК. Георги издал 27 фактури. Всичките били с невярно съдържание. В действителност услугата не е била извършена. От името на дружеството, под всички фактури Веско Маринов се подписал като получател на услугата. Двамата присвоили парите и по този начин ощетили водното дружество с 97 300 лева.

Ексводният шеф Веско Маринов незаконно прибрал в джоба си и 1107,57 лева. През 3 юли 2002 година балчиклия подал молба до Веско Маринов да го назначи на работа във ВиК-район Балчик като багерист. Маринов резюлирал положително молбата и го назначил като машинист на багер в дружеството. Кандидатът за работа не е бил уведомен за назначаването му. Така за времето от юли до декември 2002 година балчиклията присъствал във ведомостите за заплата, но парите прибирал Веско Маринов. Присвоени били общо 1107,57 лева. НДТ

 


Сходни връзки

* АПЕТИТА ИДВА С ЯДЕНЕТО: БИВШ ВОДЕН ШЕФ ИЗТОЧИЛ 225 732 ЛЕВА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди