изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 18:04 EEST
ОТ ДОГОДИНА ПРИЕМНИТЕ РОДИТЕЛИ ЩЕ ПОЛУЧАВАТ ЗАПЛАТИ    
ОбществоОт 1 януари 2007 г. приемната грижа става професионална, съобщи за НДТ директорът на дирекция "Социално подпомагане" в Добрич Магдалена Миткова.

Това било регламентирано с промени в Закона за закрила на детето. М. Миткова обясни, че одобрените приемни родители ще са на трудови договори, ще получават заплати и периодът ще им се води за стаж. Целта е децата да бъдат изведени от институциите, коментира директорът на ДСП. Тя допълни, че идеята е сегашните домове да бъдат заменени с дневни и седмични центрова. След промяната повече семейства щели да се заинтересуват от приемната грижа, тъй като имало много хора, които желаели да станат приемни родители, но нямали достатъчно средства.
Според мен промяната е много добра, има много безработни, които биха могли да полагат грижи за такива деца, коментира началникът на отдел "Закрила на детето" към дирекцията Иванка Титова. Тя разказа, че по данни на Агенцията за социално подпомагане, в Румъния нямало дете на възраст до 2 години, което да е настанено в институция. Отчетено било, че колкото по-малки са децата, настанени в приемни семейства, по-добре се адаптират. За сравнение И. Титова посочи, че в България от 9 400 деца на възраст от 7 до 18 години, настанени в домове, само три процента са сираци.
Както НДТ писа, преди около два месеца в Добрич бе направено първото настаняване на дете в приемно семейство. Има положителна промяна у него, каза Магдалена Миткова. 10-годишното момиченце много се гордеело, че има кака и батко и че се чувствало като член на семейството. НДТ

 


Сходни връзки

ОТ ДОГОДИНА ПРИЕМНИТЕ РОДИТЕЛИ ЩЕ ПОЛУЧАВАТ ЗАПЛАТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди