изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 20:05 EEST
ДПС: Винаги ще сме във властта    
ОбществоОставаме докрай в тройната коалиция, заяви зам.-шефът на движението Лютфи Местан

Аделина Делийска Камелия Колчева

 

"На вас, джебелчани, България дължи свободата си. България нямаше да има своя 10 ноември без вас! ДПС винаги ще е във властта и ще остане докрай в тройната управляваща коалиция". Това заяви вчера зам.-шефът на движението Лютфи Местан на митинг в Джебел.
"Благодарим на Ахмед Доган за равните възможности за бизнес, които ДПС ни осигури", каза пък в словото си кметът на града Бахри Юмер, който е и председател на областното ръководство на ДПС в област Кърджали.
20 турски депутати от Великото Национално събрание на Република Турция дойдоха вчера, съпровождани от своите съпруги, за празника на община Джебел, обл. Кърджали. Парламентаристите от южната ни съседка бяха организирани и доведени от Ибрахим Кьоштаръ, депутат от Партията на справедливостта и просперитета. Те пристигнаха, за да отпразнуват заедно с местните турци 17 години от датата 19 май 1989 г. Тогава дебелчани въстанаха първи срещу насилствената промяна на имената им. Датата е обявена за празник на общината и града единодушно на заседание на местния общински съвет.
За тържествата вчера в Джебел дойдоха и посланикът на Република Турция у нас Мехмед Гюджук и проф.д-р Емин Болкан, председател на Федерацията на балканските турци. От ДПС в родопското градче пристигнаха депутати и министри, кметове, председатели на областни и общински ръководства.

На български и на
турски език бяха
поздравени тютюнопроизводителите от района

Повечето от тях не чуха приветствията, тъй като бяха по тютюневите ниви, докато официалните гости от Турция и ДПС ги поздравяваха на площада.
Точно в 11 часа официалните гости се качиха с червени карамфили в ръце на трибуната под звуците на химна на Република България. Трибуната беше обградена с български национални флагове. "Площадът е украсен с трибагреника на България. Затова спокойно можем да заявим, че 19 май е денят на българската свобода", обяви Лютфи Местан.
Официалните гости бурно аплодираха

емоционалната реч
на проф. Емин Болкан,
произнесена само
на турски език

Организаторите от местната община очевидно бяха решили, че няма нужда от превод.
Касим Дал, Ремзи Осман, Неджми Али, Юнал Тасим, Ахмед Юсеин, представиха парламентарната група на ДПС. Тук бяха и Феим Чаушев, зам.-министър на външното министерство, Раиф Мустафа, зам.-министър на МВР, Мукадес Налбант, зам.-министър на образованието и др. Росен Владимиров беше единственият българин в официалната делегация за празника.
По време на речите служителка на местното читалище Мария Х. се чудеше по кое време точно да тръгне към нивите с тютюн. Жената обясни, че има две деца. Семейството є едва свързва двата края и затова се хванали да отглеждат тютюн. "Все по-рядко се събираме с роднини, близки и приятели, тъй като това са финансови разходи, които не можем да си позволим", разказа младата жена. Над тютюна се бъхти и нейният съгражданин 26-годишният Емин. Той работи и в местното Енерго, но заради немотията превива гръб и на нивата. "Чакаме много приятели от Турция днес. Те заминаха преди години, но живеят по-добре там и имат по-добър бит от нас", твърди младият турчин. "В Джебел няма къде да се работи.

Има само шивашки
цехове, собственост на турци, но на джебелчани им вземат душата там",

допълва той. Емин е бил на гурбет в Белгия, но се върнал в родното градче заради семейството си. "Не беше лесно там, ама и тук е още по-зле. Не знам какво ще правим догодина, когато ще спрат да изкупуват тютюна", коментира мъжът.
Докато младите хора от българо-турски произход се чудят как да свързват двата края, навръх празника на града кметът и гостите му от Турция и ДПС говореха за заслугата на Доган и неговата партия към НАТО и предстоящото приемане на България в ЕС. Сред споменаваните имена в речите бяха само Доган и Ататюрк и нито един български държавник или политик. Ходжа отслужи тържествена молитва мевлид, християнски свещеници не бяха поканени.
След официалната част започна фолклорна програма с участието на певци и състави от читалище "Юмер Лютви" в гр. Кърджали, които представиха турски фолклорни танци и песни. Тържеството приключи със стилен и скъп коктейл за големците. Нямаше чевермета и кючеци. Така те се разграничиха от ориенталските нрави. За простолюдието в Джебел димяха скари с кебапчета.   http://www.vestnikataka.com

 


Сходни връзки

ДПС: Винаги ще сме във властта | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди