изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 23:21 EEST
ГЕРБ: Последните доклади на ЕК показват трайна тенденция на критика към дейността на ВСС    
Европейски съюзСофия. По повод на взетите кадрови решения от Висшия съдебен съвет (ВСС) само ден след излизане на Доклада на Европейската комисия (ЕК) за напредъка на България в процеса на присъединяването й към Европейския съюз, както и негативната реакция на институции и медии, Сдружение “Граждани за европейско развитие на България” (ГЕРБ) като представител на гражданското общество се присъединява към тях и напомня следното:

констатациите от последните доклади на ЕК показват една трайна тенденция на критика към основната дейност на ВСС, свързана с кадровата му политика. Това се съобщава в декларация на ГЕРБ, изпратена и до Агенция "Фокус".
В миналогодишния доклад беше посочена ”порочната практика” на Съвета, с решенията си да бъде заобикаляна конкурсната процедура, като по този начин се извършват назначения, които пораждат съмнения в гражданите и подкопават доверието в работата на магистратите.
В доклада от месец март т.г. отново и по много категоричен начин редом с хаотичността на съдебната реформа, ниското техническо качество на проектозаконите, мащабите на недоверие към съдебната система, е констатирано и “ОТКРИТОТО ФАВОРИЗИРАНЕ ПРИ НАЗНАЧЕНИЯТА НА СЪДИИТЕ, КОЕТО Е ЯСЕН ЗНАК ЗА НИСКИТЕ ПРОФЕСИОНАЛНИ СТАНДАРТИ НА ВИСШЕСТОЯЩИ МАГИСТРАТИ” .
Критики от такъв характер, както и липса на действия, които да ни убедят в обратното, не могат да не разтревожат и обезверяват както обществото, така и представители на магистратурата, чиито гласове вече открито се чуват, а най- вече онези млади магистрати, които заеха местата си по труден и достоен начин.
Всички ние сме свидетели на разразилия се преди три месеца скандал между ръководителите на ВКС и ВКП с размахваното фалшиво медицинско свидетелство, който беше умело и бързо потулен. Тези действия, както и последното решение на ВСС показват манталитета на тези, които са призвани да бъдат безпристрастни и да извършат желаните реформи. В тази връзка дори оставки във времето не биха променили съществено така наложеното статукво.
Отново искаме да уверим както институциите, така и гражданите, че има модели и механизми за бързо прилагане на досега приетите стратегии и планове за действие, стига да е налице истинска воля, смелост да се прилагат, както и чрез реално включване на гражданското общество в тяхното реализиране.
http://www.focus-news.net/
 


Сходни връзки

ГЕРБ: Последните доклади на ЕК показват трайна тенденция на критика към дейността на ВСС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди