изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 08:20 EET
Кардинал Содано освети храм „Св. Йосиф”    
НовиниДържавният секретар на Ватикана Анджело Содано изпълни церемонията по освещаването на новопостроената католическа катедрала "Свети Йосиф" в центъра на София пред повечеот 1000 католици от цялата страна и от Македония.

Храмът е съграден на мястото на разрушения от бомбардировките над София на 30 март 1944 година.

Християните от този храм да се превърнат в носители на Христовото евангелие в Европа, пожела на български кардинал Анжело Содано и припомни делото на Светите братя Кирил и Методи, покровители на Европа и славянството. Той се отказа да произнесе посланието си на италиански и то бе прочетено на български. Отново на нашия роден език държавният секретар на Ватикана припомни с вълнение посещението на папа Йоан Павел ІІ в България през 2002 година, по време на което го придружаваше. Тогава именно покойният папа освети първия камък на църквата и подари чаша за обет, която бе връчена днес в храма. Държавният секретар на Ватикана изпрати поздрави на патриарх Максим, а от името на Българската православна църква митрополит Дометиян подари на католическия храм огромна икона на Божията Майка.

Службата бе отслужена на пет езика – български, френски, английски, латински и италиански. На церемонията присъстваха министърът на културата Стефан Данаилав, столичният кмет Бойко Борисов, ръководителят на делегацията на ЕК у нас Димитрис Куркулас и министърът на европейските въпроси Меглена Кунева, която също е католичка.

http://www.darik.net 

 


Сходни връзки

Кардинал Содано освети храм „Св. Йосиф” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди