изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 17:55 EEST
КМЕТОВЕ НА КРАЙМОРСКИ ОБЩИНИ ИЗРАЗИХА ПРЕД ПРЕЗИДЕНТА НЕСЪГЛАСИЕ С ПОДГОТВЯНИЯ ЗАКОН ЗА ЧЕРНОМОРИЕТО    
Туризъм

Работна среща по проблемите на черноморските общини пред сезон лято'2006 с президента Георги Първанов се проведе вчера в Албена при закрити врата. Журналистите не бяха допуснати и останаха в очакване на някаква информация повече от три часа пред вратите на залата, зорко охранявани, кой знае защо, от бодигардовете на държавния глава



Вчера в Албена се проведе работна среща на президента Георги Първанов с кметове на черноморски общини от страната, като темата бе лято'2006. На нея присъстваха още министърът на транспорта Петър Мутафчиев, Динчер Хаджиев и други областни управители, както и кметовете на 14 черноморски общини от страната. Тъй като срещата се проведе при закрити врата, а журналистите бяха допуснати само в началото да направят снимки, след нейното приключване домакинът на проявата, кметът на община Балчик Красимир Михайлов, обобщи пред медиите мнението и проблемите на колегите си.

В резултат на разговора е станало ясно, че всички градоначалници на черноморски общини имат възражения срещу текстове в Закона за Черноморието, приет от парламента на първо четене. Трябва да има редакция на текста за брегозащитните и брегоукрепителните съоръжения, обобщи мнението на кметовете Красимир Михайлов. По смисъла на закона те трябва да са публична държавна собственост, която не може да става частна. С този текст в закона се одържавяват тези инженерни съоръжения. Кметовете не са съгласни и искат тези обекти да останат публична общинска собственост. Красимир Михайлов даде пример с крайбрежната алея Дамбата, дълга 8 км. "Това е алея за пешеходци, за туристи. Тя се почиства, поддържа и охранява изцяло от общината. Считаме, че тя трябва да бъде публична общинска собственост. В противен случай ние какви ще бъдем, концесионери ли?" - попита Михайлов. Такива са възраженията и за плажовете, които са в регулацията на общините. "Смятаме, че те трябва да бъдат предоставени на общините и ние също да бъдем страна по договорите, защото всички жалби и оплаквания идват при нас - в кметствата" - каза още Кр. Михайлов.

Градоначалниците считат още, че има противоречие и в текста за тотална забрана на строителството в курортните територии. "Питам какво е курортна територия на курортния град Балчик. Няма такова понятие. Целият Балчик е курортен по смисъла на специалната Наредба 14 на министъра на здравеопазването. Значи аз съм длъжен от началото на май до октомври да въвеждам строителна забрана в целия град. Това е нецелесъобразно, защото спира стопанската инициатива. В крайните квартали спокойно може да се строи и да се инвестира", обясни Михайлов.

Като основен проблем за сезон 2006 общините са поставили инфраструктурата. "Необходима е публична инвестиция в инфраструктурата, защото развитието на частния бизнес изпреварва с пъти възможностите на общините да изграждат пътища, алеи, водопроводи, пречиствателни станции. Ако пречиствателна станция "Албена" не се рехабилитира и разшири, сме изправени пред екологична катастрофа" - предупреди Красимир Михайлов. Тя се ползва от Балчик, Албена и Кранево. Държавна собственост е, в капитала на ВиК - Добрич. За Балчик проблемите са свлачищата, срутищата, процесите ерозия и абразия. "Надяваме се най-после да завършим Дамбата. Очакваме над 3 млн. евро, но и те може да не стигнат. Всички знаете, че в тази част има опасни свлачища. Там съществуват плажове, отдадени под наем от държавата. В същото време аз съм издал заповед туристи да не преминават по тази част на крайбрежната алея, защото има реална опасност от срутища и нещастни случаи," каза Красимир Михайлов. Всички възражения срещу закона за Черноморието ще бъдат представени пред парламента, добави кметът на Белия град.

При излизането си от срещата, държавният глава отговори на един единствен въпрос на медиите - необходими ли са промени в закона за Черноморието. "Надявам се да бъдат взети под внимание проблемите, които поставят общините" - заяви Първанов и се качи на 17-ия етаж на хотел "Добруджа" в ресторант "Синьо небе", където обядват с кметовете.

НДТ научи, че първоначално обедният коктейл е бил предвиден да бъде на брега на морето - в ресторанта на хотел "Калиопа", но поради искане отстрана на президентската охрана е бил преместен в "Синьо небе". В този смисъл трябва да добавим, че при последните си две гостувания в областа /на Гергьовден в Каварна и вчера в Албена и Балчик/ президентът бе изключително зорко охраняван, както никога досега. Дори журналисти се питаха един друг да не би нещо сериозно да се е случило спрямо личността на президента, за да се вдигне видимо недостъпността му до журналисти и обикновени хора.

При посещението на президента отново сред официалните лица липсваха добрички депутати, дори от управляващата коалиция БСП-ДПС-НДСВ.

 Виржиния ГЕОРГИЕВА

 


Сходни връзки

КМЕТОВЕ НА КРАЙМОРСКИ ОБЩИНИ ИЗРАЗИХА ПРЕД ПРЕЗИДЕНТА НЕСЪГЛАСИЕ С ПОДГОТВЯНИЯ ЗАКОН ЗА ЧЕРНОМОРИЕТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди