изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 08:00 EEST
Принц Александър Караджорджевич призова Сърбия отново да стане кралство    
По света

Принц Александър II Караджорджевич, син на последния крал на Югославия, призова Сърбия отново да стане кралство. „Короната е добра за нашата демокрация“, заяви Караджорджевич пред журналисти в кралския дворец в Дедине.



Принцът заяви, че е дошъл моментът Сърбия да се „устрои по собствена мярка“. „Искам да бъда слуга на страната“, подчерта той. Според Александър Караджорджевич, в Сърбия трябва да бъде установена конституционна монархия, в която ще управляват политически партии, избрани чрез избори. Начело на държавата ще е кралят, който „ще е разтоварен от дневната политика и ще се грижи единствено за интересите на народа“, смята принц Караджорджевич.

Изявлението на принца идва след като Черна гора се отдели от Сърбия чрез референдум. Страната беше последната от бившите югославски републики, която беше в държавно обединение със Сърбия.

Александър II Караджорджевич е син на крал Петър Караджорджевич, който е последният управляващ монарх на Югославия. Той се завърна в Сърбия след свалянето на режима на Слободан Милошевич през 2000 г. Обикновено принцът не взима участие в политическия живот и се занимава предимно с хуманитарна дейност. Вероятно на това се дължи и относително високия му рейтинг в социологическите проучвания.

Монархията в Сърбия има своите поддръжници. В страната има няколко монархически организации, а някои малки политически партии също издигат идеята за възстановяване на кралството. Сръбската православна църква също често настоява за връщане на монархията. Покойният сръбски министър-председател Зоран Джинджич беше близък приятел на Александър II Караджорджевич.

Повече информация:

Официален сайт на кралското семейство на Сърбия и Югославия

http://news.bulgarianpost.com

 


Сходни връзки

Принц Александър Караджорджевич призова Сърбия отново да стане кралство | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди