изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 15:08 EEST
Официално комюнике на правителството на Индонезия съобщава за най-малко 1 971 загинали при днешното земетресение    
По светаДжакарта. Официално комюнике на правителството на Индонезия съобщава за най-малко 1 971 загинали при днешното земетресение, което разтърси централната част на остров Ява, предаде АФП, позовавайки се на съобщение от министерството на социалната политика на тихоокеанската държава.


Според медицински и други източници все още десетки души са затрупани под развалините на домове и желещни и сгради и окончателната преценка за жертвите и пострадалите вследствие на труса все още не може да бъде направена.

Агенция “Фокус” припомня:

Индонезия – справка, архив Агенция “Фокус”

Индонезия e република в Югоизточна Азия, на островите от Малайския архипелаг, Молукските острови и западната част на остров Нова Гвинея. Площта на Индонезия е приблизително 1 904 500 кв. км. Населението – съответно 197 588 000 жители - над 150 индонезийски народности, китайци, араби и др. 87% от населението са мюсюлмани. Столицата на републиката е Джакарта. Официалният език е индонезийски. Паричната единица е индонезийска рупия. Индонезия се разделя на 23 провинции. Законодателният орган е парламент. Климата е екваториални със субекваториални температури. На територията на държавата има множество пълноводни реки и субтропична растителност. Индонезия има около 260 защитени природни територии с обща площ около 8 млн. ха;
По-известни са растителните резервати - Гунунг-Лесер, Комодо-Падар-Ринко и др. По добив на естествен каучук Индонезия заема първо място в света, а по добив на кафе - трето. В държавата виреят кокосова и маслена палма, тютюн, какао, кора от хининово дърво, царевица, батати, арахис, соя и др. Животновъдството е слаборазвито. Населението се занимава също с риболов.
Основните промишлени центрове са: Джакарта, Сурабия, Палембанг, Джокякарта. Индонезия изнася на нефт, природен газ, каучук, коприна, палмово масло, чай, тютюн и др.
Историята...
Първите държавни обединения на територията на Индонезия се появяват през II-V в.; първите санскритски текстове, разпространение на индуизма и будизма, пренесени от Индия. През VII в. е образувана будистката империя Шривиджая на остров Суматра. През ХIV в. се създава силната империя Маджапахит. В Северна Суматра се създават 2 султаната - Паджанг и Матарам; утвърждава се ислямът. През 1511 г. идват първите португалски колонизатори, а през 1602 г. е основана Остиндийската компания. Индонезия попада под колониалната зависимост на Нидерландия. В началото на XX в. се заражда и развива индонезийското организирано национално-освободително движение. На 17 август 1945 г. е провъзгласена независимостта на Индонезия с пръв президент Сукарно. През 1957-1961 г. избухва въоръжена революция, която е потушена и конституцията е променена, като разширява правомощията на президента. През 1967 г. Сукарно е свален от поста. Властта е завзета от ген. Сухарто, който през 1968 г. става президент на Индонезия. Той е преизбран през 1993 г.. В резултат на студентските вълнения през 1998 г., Сухарто подава оставка. Заменен е на поста от Б. Ю. Хабиби. От 1999 г. президент е А. Уахид, свален през 2001 г. по обвинение в корупция. От 2001 г. президент на Индонезия е М. Сукарнопутри.
 


Сходни връзки

Официално комюнике на правителството на Индонезия съобщава за най-малко 1 971 загинали при днешното земетресение | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди