изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 03:21 EEST
Замразява се разширяването след България и Румъния, категорични в ЕС    
Европейски съюзПаузата за размисъл за Европейската конституция, която държавните и правителствените глави на ЕС решиха да направят миналата година след отрицателните референдуми в Холандия и Франция, най-вероятно ще бъде удължена с още една година, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Споровете около Евроконституцията и бъдещото разширяване на ЕС вероятно няма да приключат скоро, тъй като министрите на външните работи на 25-те страни членки посочиха днес при откриването на неофициалната си среща в австрийската столица Виена, че не знаят как въпросът ще се развие в бъдеще.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер очаква в края на германското председателство на ЕС през юни 2007 г. страната му да бъде помолена да изготви приемливо предложение за бъдещето на процеса на ратифициране на проектоконституцията.
Външният министър на Люксембург Жан Аселборн посочи, че на срещата си на върха през юни тази година ЕС трябва ясно и точно да заяви, че има пътна карта.
Трябва да направим всичко, за да може до 2009 г. да имаме конституция на ЕС, допълни Аселборн.

Британският министър по европейските въпроси Джеф Хун посочи от своя страна, че няма единодушие за по-нататъшното развитие на въпроса.
Австрийският му колега Урсула Пласник потвърди, че днес най-вероятно няма да може да се изясни съдбата на евроконституцията, но всички са единни, че опитите за намиране на решение не трябва да спират.
Според холандския първи дипломат Бернард Бот паузата за размисъл трябва да се удължи, например с една година.

Правителствата в ЕС трябва да решат какво може да се направи в бъдеще въз основа на сега действащите договори, заяви Пласник.
Тя се обяви против идеите за премахване на някои части от конституцията и организирането им в отделен документ, тъй като това няма да разреши проблема за единна конституция.

Евентуалното разширяването на ЕС след приемането на България и Румъния, предвидено за 2007 г., засега е замразено заради кризата с Основния закон на ЕС, отбелязва ДПА.
Действащият Договор от Ница урежда функционирането на ЕС при максимум 27 страни членки.

Дебатът за разширяването на ЕС е част от дебата за Евроконституцията, подчерта Щайнмайер, а Пласник се съгласи, че за по-нататъшни стъпки са необходими нови правила.
http://www.news.bg

 


Сходни връзки

Замразява се разширяването след България и Румъния, категорични в ЕС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди