изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:25 EEST
ГЕРБ СТАНА ПЪРВА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА В СОФИЯ    
Новини

През май сдружението ГЕРБ е втора политическа сила в страната след БСП и първа в София, показват данните на Галъп.



Ако парламентарните избори бяха днес, за БСП биха гласували 20.1% от избирателите, за ГЕРБ - 14.1%, за ДПС - 6.5%. Това сочат данни на проучване на Галъп интернешънъл, представено в неделя.

Според представената информация, “Атака” би била на границата на влизане в парламента с 4.7%, а СДС, НДСВ и ДСБ – под нея. Данните показват, че за СДС биха гласували 3.6% от запитаните, за НДСВ 3% и за ДСБ 2.5%.

Според Кънчо Стойчев, Атака губи половината от избирателите си спрямо април, СДС и НДСВ продължават да губят подкрепа, а ДПС и ДСБ запазват избирателите си.

Социолозите отчитат като основна причина за промяна на електоралната картина навлизането в политическия живот на сдружението, което се идентифицира с Бойко Борисов.

Приблизително всеки трети от тези, които го подкрепят сега, преди е гласувал за НДСВ, около 15% от потенциалните му избиратели са хора с дясна политическа ориентация и едва 3% са с леви убеждения, допълниха социолозите.

През май сдружението ГЕРБ е втора политическа сила в страната след БСП и първа в София, показват данните на Галъп.

Андрей Райчев уточни, че във въпроса не е фигурирало нито името на Бойко Борисов, нито името на сформираното сдружение ГЕРБ, а анкетираните сами са посочвали в отговорите си едно от двете.

Данните показват още, че близо половината от електората на ГЕРБ се състои от хора без трайни политически предпочитания и сравнително рядко гласуващи на избори.

Проучването показва, че в доверието към правителството няма значима промяна спрямо април, като то остава ниско. Положително го оценяват 50% от избирателите на БСП, 45% от тези на ДПС и 22% от гласуващите за НДСВ.

Същевременно избирателите и на трите партии в управляващата коалиция имат много високо доверие в лидерите си.

Независимо от сравнително ниската подкрепа за правителството, 57% от избирателите са против предсрочни парламентарни избори и едва 20% се обявяват за предсрочен вот.

Половината от тях смятат, че кабинетът ще изпълни мандата си, а 22 на сто са на обратното мнение.

По отношение на доверието в политиците, на първо място е столичният кмет Бойко Борисов с 61%, следван от президента Георги Първанов с 58%, министъра на културата Стефан Данаилов с 43%, министър Меглена Кунева с 32% и премиера Сергей Станишев - с 28%.

Според социолозите, към момента Първанов има добри шансове да бъде преизбран за втори президентски мандат. Всеки трети избирател категорично би го подкрепил, всеки четвърти още се колебае, а около 20% биха гласували срещу него.

Индексът на самооценка на материалното състояние на домакинствата се подобрява спрямо април, като сравнение на данните от месец май в предишни години също показва отчетлива тенденция на подобрение на самооценката на домакинствата.

Очакванията за следващите 12 месеца са по-ниски, в сравнение с май 2004 г. и май 2005 г., допълниха социолозите.

По отношение на финансирането на политическите партии социологическото проучване показва, че едва 27% от запитаните смятат, че държавният бюджет осигурява достатъчно средства за работата на основните политически партии, 6% са на мнение, че не е достатъчно, а 65% са отговорили с "не знам". Само 2% от запитани обаче са наясно каква сума отделя бюджетът за финансиране на основните политически партии. http://mediapool.bg/

 


Сходни връзки

ГЕРБ СТАНА ПЪРВА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА В СОФИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди