изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:19 EET
Онлайн журналистите – най-сетне реабилитирани    
По светаОнлайн репортерите са защитени от законите по същия начин, по който и представителите на традиционната, "хартиена" журналистика.


Това постанови калифорнийският щатски съд в петък по дело, заведено от Apple Computer с настояване да бъдат посочени имената на хората, които са изнесли конфиденциална информация за компанията в Мрежата. Тричленният съдебен състав отхвърли решението на предишна инстанция, според което корпорацията има право да знае източника, който е отговорен за изтичането на информацията. Освен това съдът постанови, че призовката на Apple за добиване на е-материали от интернет доставчик е невалидна. Акцентът на решението обаче се състоеше в изречението „онлайн и офлайн журналистите са равно защитени от първата поправка на американската конституция”.

"Не успяхме да открием адекватен принцип, който да разграничава „легитимните” от „нелегитимните” новини”, се казва в аргументите за решението. „Всеки опит за определяне на подобно разграничение ще застраши самата същност на първата поправка”, която гарантира свободата на словото. В решението се отбелязва, че сайтовете за защитени от калифорнийските закони за конфиденциалност на журналистическите източници.

Адвокатите на Apple настояваха, че сайтовете, които пускат материали за компанията, не произвеждат легитимни новини, а злоупотребяват с търговски тайни и авторски права.

Ако съдебното решение остане в сила, то ще има въздействие не само върху работата на журналистите и блогърите в Калифорния, а в целите щати, коментират анализатори, убедени, че с времето то ще се отрази на изкушените от новинарския поток в цял свят.

http://news.idg.bg

 


Сходни връзки

Онлайн журналистите – най-сетне реабилитирани | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди