изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:43 EEST
МЕГА-АДВОКАТСКА БИТКА ПО ДЕЛОТО НА РУМЯНА-ОТРОВИТЕЛКАТА    
Ред и сигурност

  Прокурорът поиска 10 години затвор за 36-годишната медицинска сестра Румяна, а съучастниците й да търкат нара зад решетките по 2-3 години. Ивелина: „Платих доста висока цена – останах без детето си и съм уволнявана”. Румяна: „Като майка - искам да отгледам малките си деца”. Петчленният съдебен състав чу изключително силни пледоарии на държавното обвинение и на петимата адвокати в този процес. Според адвокат Балачев, всички в това дело са кукли, манипулирани от Стамен Савов



В 16 часа днес добричките магистрати ще обявят решението си по мега-делото за опит за убийство на Стамен Савов. В самия му край процесът заприлича на сапунен сериал, “прожектиран” главно по вестниците. В последния епизод, завъртял се до късните часове в съдебната зала в петък, Ивелина Минчева със сълзи на очи заяви, че каквато и присъда да получи, смята че до момента е платила доста висока цена. „Още в ареста следователят ме предупреждаваше, че ще загубя родителските права над детето си. За съжаление, той излезе пророк, тъй като баща му се възползва от това дело, заведе процес за родителските права и така детето ми бе отнето, а на него - втълпено, че майка му е убийца” - бяха последните думи на Ивелина пред съда. Тя сподели, че престоят й в ареста бил най-черният период в живота й. В продължение на четири години, след различни информации за делото в медиите и след публикуване на нейни снимки, тя е била уволнявана на три пъти. Минчева не се признава за виновна и каза, че единствената й цел е била да помогне на приятелката си Румяна. За убийство на Стамен не ставало на въпрос.

Не по-малко трогателни бяха и последните думи на Румяна, които тя прати директно в сърцата на съдебния състав: „Искам справедлива присъда. Като всяка майка искам да отгледам децата си, защото те още са малки” - с треперещ глас промълви подсъдимата. По-късно стана ясно, че първородният й син – Васил, е поискал вече да живее при нея в Добрич, а не в Бяла, където са баща му и неговите родители. „Не се признавам за виновен” - бяха думите и на Данаил Илчев и Георги Николов. Последният бил уволняван на два пъти от работодателите си, след като научили за повдигнатото обвинение срещу него.

Какво се случи в епизодите досега. 18 години по-рано – през 1988 година, Румяна среща Стамен и се влюбва в него. Той е пред развод с първата си жена. В началото Румяна крие връзката от родителите си, тъй като смята, че те ще бъдат против това тя да ходи с разведен мъж. Румяна и Стамен се женят през 1991 година. Две години по-късно се ражда синът им Васил. Отстрани изглеждат идеалното семейство, но с течение на времето отношенията им се влошават. В обвинителния акт пише, че тя намира и нов обект на чувствата си – Ивелин, който работи като полицай. Срещат се тайно. Но на жената играта на криеница й омръзва и започва да крои планове да се отърве от Стамен. В края на лятото на 1999 г. Румяна започва да ходи при гледачката на кафе Керанка. Разпитва я как може да отрови мъжа си и се интересува дали татулът ще свърши работа. В съдебната зала врачката сподели, че се опитвала да я разубеди. Съветва я да се разведе, обяснява, че трудно ще намери татул по полето. Румяна обаче не се отказала от намеренията си, дори, когато чула, че Керанка вижда в чашата й решетки. Няколко дни по-късно се хвали на гледачката, че се е сдобила с отровното растение, смляла е зърната му и слагала в кафето на мъжа си. Но той все си е жив. В една декемврийска вечер на 2001 година, докато момченцето им Васил е в добричката болница, където лежи оперирано от апендикс, Румяна разказала на Стамен, че е ходила при гинеколога си и имала проблем. Обяснява му, че и той е заразен и му дава пет зелени желатинови капсули с инструкция да ги изпие през 15 минути. Мъжът й се прибира и сяда да вечеря. С храната започва да взема и капсулите. Пил ги с айран. После гледа футболен мач от Бундеслигата и си ляга. Два часа по-късно се събужда. Сърцето му бие учестено, има световъртеж, а погледът му е разфокусиран. Чувствал се отпаднал. Предположил, че изпаднал в диабетна кома, тъй като в рода му има болни от диабет. Направил си тест, но се оказало, че няма увеличение на кръвната захар. Устата му е пресъхнала и той пие много вода. Сутринта мери кръвното си. Оказва се, че е много високо. Решава да отиде на лекар, който му е познат, преглежда го, но заради късния час не му прави никакви изследвания. Стамен е посъветван да спре цигарите и кафето, а у дома той пита Румяна дали пък причината не е в хапчетата. Тя категорично отрича и го убеждава, че му е дала витамини. По-късно обаче съдебните експерти установяват, че в зелените капсули е имало стрити на прах семена от татул. Според вещите лица, количеството, което Стамен е погълнал, е било достатъчно да го убие. Спасява го айранът - млякото забавя и частично възпрепятства усвояването на приетата отрова. И по ирония на съдбата, точно Румяна го е имунизирала срещу татула с малките дози, които сипва преди това в кафето му. Експертите по делото установяват, че отравянето на Стамен е било втора към трета степен.

„Не съм се усъмнил за хапчетата, защото мислех само за оперираното ни  дете. В края на краищата съпругата ми ги дава, а тя е медицинска сестра. До този момент съм й имал огромно доверие" - обяснява пред съда съпругът.

"Пред мен тя директно каза, че иска да отрови мъжа си. Казах й да спре" - разказа пред магистратите гледачката Керанка.

Според обвинението, Румяна - след като не успяла да отрови мъжа си, на два пъти поискала да го убие. Свързва се с приятелката си Ивелина, която живее във Варна, и я моли да намери някой, който да ликвидира Стамен. Ивелина се сеща за Иван Русев, който наскоро е излязъл от затвора и се хвали, че е убивал. При една случайна среща с него му казва, че една приятелка има нужда от човек, който да свърши една по-особена услуга. Иван веднага схваща какво се иска от него и се съгласява. При срещата си с килъра Румяна му казва, че е готова да даде 10 000 долара, но Стамен да е ликвидиран до Коледа или Нова година. "Трупът трябва да се намери лесно, за да мога да получа наследството" - му наредила жената. Всъщност, Иван няма никакво намерение да убива Стамен. През цялото време си мисли, че полицията му е заложила капан. Въпреки това моли Ивелина да каже на приятелката си, че му трябват 500 долара, за да си купи пистолет. Интересното е, че при срещата с Румяна обаче Иван не взема парите, решава, че са белязани.

През януари 2002 година подсъдимата отново се обажда на приятелката си и пак й споделя, че иска на всяка цена да се отърве от мъжа си. До Ивелина този път са съквартирантите й Данаил Илчев и Георги Николов. Те чуват разговора и решават да вземат парите на Румяна. Според прокурора, те я завлекли с общо 13 952 лева, които самият арендатор дал на жена си.

Една вечер те решават да инсценират повреда в колата на Румяна по пътя Варна-Добрич. Тя се обажда на мъжа си да дойде, но замисълът е разгадан от Стамен, който води със себе си и полицаите. 

Едва на 25 май 2006 година Румяна Георгиева проговаря пред съда. Тя сподели, че никога не е имала намерение да убива мъжа си, а само е наемала хора да го сплашат. В краен случай - да го набият. Подсъдимата сподели още, че в момента дължи на държавата 600 000 лева „благодарение” на мъжа си, след като той е ръководил нейната фирма. След данъчните ревизии Стамен й казал: "Пътят ти за затвора в Сливен вече е подсигурен".

Георгиева изцяло опровергава думите на една от основните свидетелки на обвинението – гледачката на кафе Керанка Димитрова. „У дома кафе не пием. Никога не съм споделяла с Керанка, че искам да отровя мъжа си, нито пък е ставало дума, че съм наемала хора за убийство” - категорична бе Румяна при очната ставка и добави, че разбрала за отровното растение от учебници, докато била в ареста. Там Стамен й отишъл на свиждане и й казал: "Сега харесва ли ти. Аз съм платил 50 000 лева и ако трябва, още толкова ще дам, за да се отърва от теб. Според мен, вече с двата крака си в затвора".

В показанията пред магистратите Ивелина Минчева пък каза, че са взели от Румяна общо 1100 долара, но никога тя и нейните съквартиранти са нямали намерение да очистят Савов. Тя изцяло се разграничи от казаното от нея по време на разпитите, докато била в ареста. „Казваха ми, че не съм важната по това дело, и че моите показания трябва да съвпаднат с тези на другите. Иначе няма да видя детето си” - заяви Ивелина.  

Пледоария като по учебник в съдебната зала в Добрич изнесе топ-адвокатката Даниела Доковска. Тя подкрепи всички доводи на прокуратурата и се позова на свидетелските показания на Иван Русев, които точно описвали картината по делото. „Иван каза, че Румяна постоянно му звъняла, отишла с парите за пистолета и поискала съпругът й да бъде убит. Подсъдимата е искала трупът да бъде намерен, за да получи застраховка. В Румяна забелязвам изключителна престъпна упоритост. Тя определяла времето кога да бъде извършено престъплението, а за уродливостта на убийството говори и фактът, че тя искала да плати с парите на Стамен. Подслушваните със специални разузнавателни средства разговори потвърждават как подсъдимата е организирала убийството. Тя е настоявала килърите да запазят чантата на мъжа й. След като не е искала убийство, а само сплашване, защо й е чантата на Стамен?” - риторично попита Доковска и отговори, че защото явно чантата е трябвало да остане без собственика си. Адвокатката заяви, че говори за това престъпление с омерзение, защото е извършено от медицинско лице, което е призвано да спасява живота на хората. Според нея, Румяна имала социопатно поведение, а Стамен оцелял само, защото е имал добро физическо състояние и е приел млечни храни и течности, които в случая са имали благоприятен ефект.

Изключително силни бяха и пледоариите на защитата на обвиняемите. Според адв. Балачев, всички в този процес са манипулирани от Стамен и именно той е трябвало да бъде изправен пред съда. „Никой в това дело не можа да ме убеди, че има мотив за убийство. Румяна има мотив за развод, но не и за физическото премахване на Стамен, защото това би й създало само неприятности. Тя би била и основната заподозряна, ако Стамен бъде убит, защото всички знаят, че в семейството им нещата не стоят добре. От развода тя ще има полза – самостоятелност, семейно жилище с първото си дете и живот с друг мъж. Според мен, разговорите от разузнавателните средства не могат да послужат за доказателство, защото там Стамен играе с оперативните служби на едно и влиза в ролята на добър съпруг и грижовен баща. Той има интерес да се раздели с Румяна и тя да стигне до тук, за да й вземе детето. Това е големият мотив Савов да разиграе тази сцена, в която всички ние сме негови кукли. Той е измислил тази история и е имал съдействието на полицаи, а това се е предало по веригата. Не трябва да се дава вяра и на показанията на свидетеля Иван, защото той е уязвим от всякъде. Той заявява, че подкрепя обвинението, защото в противен случай ще стане подсъдим по това дело” - сподели адв. Балачев, който смята, че нечестна е и основната свидетелка по делото Керанка. „Първо, като съвременен човек не вярвам в способностите на такива хора и второ - ако Румяна искаше да убие съпруга си, няма да споделя това на целия град. Керанка уж знаела, че подсъдимата искала да отрови мъжа си, а нищо не е направила. И другото, което е, че ако Румяна е тръгнала да трови мъжа си, няма да оставя следи в къщата си” - добави още защитата. Балачев заяви категорично, че освен приказките на Стамен и Керанка, няма нито едно доказателство, че се подготвя убийство.

Окръжният прокурор Георги Kоларов поиска около 10 години лишаване от свобода за Румяна Георгиева и по 2-3 години затвор за съучастниците й. Според държавното обвинение, престъплението е доказано по безспорен начин, проверени са всички доказателства по делото и са събрани допълнителни. Представени са пет експертизи. Сред тях са съдебно-ботаническа и психиатрична, изготвена в София, при стационарни условия. За разкриване на престъплението са използвани и специални разузнавателни средства. Коларов заяви, че до влошаването на семейните взаимоотношения между Румяна и Стамен се стигнало, след като обвиняемата имала извънбрачна връзка. „След като подсъдимата е имала тежък начин на живот, е трябвала като нормален човек да се разведе” - каза прокурорът, който в пледоарията си засегна и това, че като ученичка Румяна е била изключвана от училище.

„Делото е тежко и предвид сложния му характер, ще произнесем присъдата на 29 май - в понеделник от 16 часа” - заяви председателят на петчленният съдебен състав Калина Димитрова, която - след множество отлагания на процеса през отминалите 4 години, днес ще затвори последната страница от папките на това нашумяло в Добрич и страната дело. НДТ

 


Сходни връзки

МЕГА-АДВОКАТСКА БИТКА ПО ДЕЛОТО НА РУМЯНА-ОТРОВИТЕЛКАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди