изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 19:54 EEST
Юнал Лютфи, Петър Берон, Красимир Каракачанов и Мустафа Хаджи са били сътрудници на бившата Държавна сигурност    
НовиниСофия. Юнал Лютфи, Петър Берон, Красимир Каракачанов и Мустафа Хаджи са били сътрудници на бившата Държавна сигурност, според отговор на вътрешния министър Румен Петков до журналиста Николай Бареков за наличието на досиета и тяхното съдържание за общественици и политици на високи постове в държавата.

Според отговора, прочетен в ефира на предаването “Тази сутрин” на БТВ, заместник-председателят на Народното събрание Юнал Лютфи е бил агент на Второ главно управление на Държавна сигурност с псевдоним Мурад, а по-късно с псевдоним Сидер. Сведенията, които той е предоставял, са обслужвали контраразузнавателните и разузнавателни структури на МВР.
Петър Берон, също заместник-председател на парламента, е бил агент на Шесто управление на ДС с псевдоним Бончев. Според документите няма данни да е давал съгласие или да е подписвал декларация за сътрудничество. През 1990 г. НСЗК с писмо изисква от Трети отдел на ДС данните за Петър Берон да бъдат унищожени от картотеката и материали не са предавани в архив.
Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов е бил агент на Шесто управление на Държавна сигурност с псевдоним Иван. За него също няма данни да е давал съгласие или да е подписвал декларация за сътрудничество. Каракачанов е подготвял анализи за контраразузнавателните служби на МВР и не е давал сведения за български граждани.
Главният мюфтия Мустафа Хаджи е регистриран от Общинско управление на ДС - Велинград към Областно управление на ДС - Пловдив. Не е подписвал декларация за сътрудничество. Материалите за него са унищожени през 1990 г., но поради краткия срок сътрудничество не е осъществено.  http://www.focus-news.net

Петър Берон: Не съм написал нито един ред донос през живота си
31 май 2006 | 09:46 | Агенция "Фокус"
София. Не съм написал нито един ред донос през живота си, ако има такъв да го изкарат. Това заяви пред Агенция "Фокус" Петър Берон, зам.-председателят на Народното събрание. Името на Петър Берон бе посочено в отговора на вътрешния министър Румен Петков до журналиста Николай Бареков за наличието на политици и общественици с досиета в бившата Държавна сигурност (ДС). В отговора на министър Петков се посочва, че Петър Берон е бил агент на Шесто управление на ДС с псевдоним Бончев. Според документите няма данни да е давал съгласие или да е подписвал декларация за сътрудничество.
Петър Берон отказа какъвто и да е друг коментар по въпроса.
Никола ЛАЛОВ

Румен Петков: Отварянето на всичко от Държавна сигурност ще унищожи държавата
31 май 2006 | 09:40 | Агенция "Фокус"
София. Отварянето на всичко от Държавна сигурност ще унищожи държавата, заяви в предаването на бТВ “Тази сутрин” министърът на вътрешните работи Румен Петков. Класифицирана информация не може и не бива да бъде вадена, защото е обслужвала националния интерес, а не една или друга партия, допълни той.
Хората които са работили за държавата трябва да бъдат защитени, категоричен бе министърът на вътрешните работи. Той обясни, че това, което е декласифицирано, няма проблем да бъде предоставено, но действащият агентурен апарат е немислимо да бъде ваден. Днешните служители и сътрудниците на Националната служба за сигурност /НСС/ са абсолютно защитени и гарантирани, заяви вътрешният министър и допълни, че архивите на НСС нямат нищо общо с архивите на ДС.
Румен Петков за пореден път отбеляза, че трябва да се прави ясно разграничение между хората, които са работели в интерес на държавата и тези, които са обслужвали тогавашните служби - т. нар. политическа полиция.

Вече е късно да бъде взето морално решение относно досиетата на ДС, смята Иван Гарелов
31 май 2006 | 08:36 | Агенция "Фокус"
София. Нито една държава не е разкрила всичко от архивите си, не е целесъобразно и България да прави това. Такова становище изрази журналистът Иван Гарелов в предаването на БТВ “Тази сутрин”. Той допълни, че няма отговор какво трябва да се направи с архивите на ДС- да се унищожат или да се отворят.
Според думите на Гарелов вече е късно да бъде взето морално решение, защото закъснението с отварянето на досиетата е огромно и много от доносниците са прикрити, като досиетата им са унищожени. Непосредствено след 1989 г. най- много досиета бяха унищожени от Шесто управление, обясни Гарелов и допълни, че част от хората, които са прикрити, са използвани след това.
Емил Кошлуков не се съгласи, че архивите на бившата ДС не бива да бъдат разкривани изцяло. Той бе категоричен, че няма оправдание за тези, които са решили да сътрудничат и “такива бяха времената” не е достатъчно основание за извършеното.
Емил Кошлуков постави въпроса ще бъдат ли разкрити щатните сътрудници- тези, които са вербували доносници. Страхувам се, че палачите ще станат съдии, завърши Кошлуков.
Красимир Каракачанов: Няма нищо, от което да се срамувам
31 май 2006 | 09:53 | Агенция "Фокус"
София. Няма нищо, от което да се срамувам, заяви в предаването на БТВ “Тази сутрин” лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, по повод отговора на вътрешния министър Румен Петков до журналиста Николай Бареков за наличието на досиета и тяхното съдържание за общественици и политици на високи постове в държавата. Каракачанов категорично заяви, че писаното от него са експертни становища, под които и днес би се подписал. Основната тема на разработките му бил Македонският въпрос и по-конкретно липсата на държавна политика по отношение на българите в Македония. Каракачанов определя позициите си тогава като критични спрямо управлението.
Аз нямам никакво намерение да се извинявам на никоя държава, каза още лидерът на ВМРО, визирайки Македония и Сърбия. Напротив, допълни той, съжалявам, че в онова време не съм имал повече възможности да противодействам на тези държави.
Красимир Каракачанов е бил агент на Шесто управление на ДС с псевдоним Иван. За него няма данни да е давал съгласие или да е подписвал декларация за сътрудничество. Каракачанов е подготвял анализи за контраразузнавателните служби на МВР и не е давал сведения за български граждани.
 


Сходни връзки

Юнал Лютфи, Петър Берон, Красимир Каракачанов и Мустафа Хаджи са били сътрудници на бившата Държавна сигурност | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди