изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:48 EET
Американски фонд ще строи завод за преработка на отпадъци в Шумен    
ЕкологияПрез септември в Шумен започва изграждането на завод за преработка на твърди битови отпадъци и биомаса, който ще бъде построен за 14 месеца. Това съобщи представителят на инвеститора - американския инвестиционен фонд ICS International Consulting SP, и изпълнителен директор на "Биогруп" АД Шумен Стефан Терзиев пред общинските съветници.


Заводът ще даде старт на изграждането на високотехнологичен бизнес парк в града, който ще е разположен в индустриална зона в близост до "Алкомет". Американският инвестиционен фонд чрез представителството си в България ще вложи 49 млн. евро в екологично чистото производство на биодизел чрез нискотемпературна обработка на отпадъци.

Община Шумен ще предостави необходимия терен от около 200 дка за построяването на завода. Администрацията се ангажира да съдейства за ускоряване на процедурите при издаване на строителни книжа и съгласувателни писма от съответните инстанции. Американските инвеститори са направили собствено проучване, което е показало, че Шумен разполага с необходимата суровина - биомаса, и високообразовани кадри, подготвени в Шуменския университет и бившето военно училище "П. Волов", преобразувано във факултет към Националния военен университет.

С построяването на завода до 2 млн. тона отпадъци годишно ще могат да бъдат преработвани в дизелово гориво, високооктанов бензин, асфалт и други полезни продукти, обясниха специалисти. Отпадъци от всякакъв вид - твърди битови, домакински, пластмасови, болнични, селскостопански, остатъчни утайки след пречистване на водите ще бъдат преработвани в гориво без отпадък и миризми след 3-минутен каталитичен процес.

Технологията е патент на научен екип от "Дружество за внедряване на иновационни технологии" с председател доц. Емил Минев. Екипът е разработил и проекта за високотехнологичен парк в Шумен. Той е с работно заглавие "Технопарк Поройна" и предвижда освен изграждането на високотехнологични заводи с екологично чисто производство да бъде построен и комплекс с панаирна палата, мултимедиен център със собствена кабелна телевизия и радиовъзел, оранжерия, животновъдна база и др.

http://www.comfort.bg

 


Сходни връзки

Американски фонд ще строи завод за преработка на отпадъци в Шумен | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди