изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 21:41 EEST
"НАДЕЖДА" ДА ПРОДЪЛЖИ ДА ЗАЩИТАВА ПРАВАТА НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ    
Общество

Това пожелава на новото ръководство досегашният председател на неправителствената организация Димо Павлов, който наскоро бе избран за почетен председател



 

- Г-н Павлов, преди дни на Общо събрание на сдружението на хората с увреждания "Надежда" Вие подадохте молба за напускане и дадохте път на младите хора. Бихте ли разказали какви задачи си бяхте поставили при стъпването Ви в длъжност през 1998 г. и какво успяхте да свършите?

- Първото, което направихме, бе посещение у дома на хората с увреждания, които бяха на легло, неподвижни. Създадохме четири-пет комисии от доброволци и ги посетихме - над 100 души. След това създадохме условия за приемане на нови членове нови членове, регистрирахме организацията в Окръжния съд - през юни 1998 г. Основните приоритети бяха да защитаваме правата и интересите на хората с увреждания и смятам, че до голяма степен бяхме в тяхна помощ. Създадохме младежка група, която в момента се ръководи от Светослав Божидаров. Успяхме заедно с младите хора и другите секции  и комисии да приемем нови членове. Изградихме компютърна зала, клуб на хората с увреждания "Шанс", медицински кабинет. През 2001 г. създадохме филиал към Националния център за социална рехабилитация. В момента към него в Добрич функционират пет бюра. Създадохме и книжарница към Колеж-Добрич, която за жалост фалира.
- Кои са най-големите трудности, с които се срещахте през годините?
- Самите хора с увреждания имат много проблеми - ниски доходи и пенсии, много боледуват,  имат нужда от лекарства. Проблеми има и по отношение дейността на неправителствената организация - основно в търсенето на начини да се самоиздържа. Това е много трудно в сегашните условия.
- Г-н Павлов, сдружение "Надежда" поддържа едно много добро сътрудничество с Колеж-Добрич, благодарение на което млади хора с увреждания повишават образованието си. Бихте ли разказали за това сътрудничество на читателите ни?
- Директорът на колежа доц. Славка Славова е симпатизант на нашето сдружение и много ни помага. Ние имаме около 60 души студенти, които завършват в колежа висшето си образование - в степен специалист, бакалавър или магистър в специалностите "Информационни технологии" и "Туризъм". Младите хора с увреждания над 71 процента са освободени от такси. Освен това сме получавали много дарения от доц. Славова - техника, книги. Важното е че младите хора имат възможност да повишават образованието си. В цялата страна студентите с увреждания са около 50, докато само в сдружението благодарение на доц. Славова и ректора около 60 души.
- Освен с колежа, има и други фирми и организации, които ви помагат.
- Да, това са "Ротари клуб", инж. Стефан Щърбанов, Илия Михайлов от "Жилфонд Инвест", "Добруджански хляб", народните представители Енчо Малев и Ясен Пенчев. Срещаме голямо разбиране от общината - от тази година ни плаща електроснабдяването и водата, 62 членове на организацията пътуват безплатно. Направени са рампи почти навсякъде.
- Според вас, държавата прави ли достатъчно за хората с увреждания?
- Национално представените неправителствените организации, в България са четири-пет, една от тях е Съюзът на инвалидите. За дейността си те получават средства от държавния бюджет - 0,05-0,07 процента от БВП. А той е нисък и се разпределя между всички организации. Получава се така - всеки да се спасява сам за себе си.
- Какви съвети ще дадете на новия председател на сдружение "Надежда"?
- Да не забравя каква е основната цел на сдружението - да защитава правата и интересите на хората с увреждания. Ще посъветвам новия председател Олег Темелков да не се захваща с много работи, да се захване с едно, но да го свърши качествено.

 


Сходни връзки

"НАДЕЖДА" ДА ПРОДЪЛЖИ ДА ЗАЩИТАВА ПРАВАТА НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди