изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 15:10 EEST
Изборите в Чехия приключиха с пирова победа за десницата    
По светаПарламентарните избори в Чехия на 2-3 юни завършиха с мъртва хватка, при която нито консервативната опозиция, нито управлявалите през последните 8 години социалдемократи спечелиха достатъчно гласове за мандат да сформират правителство. Прогнозните данни още в първите часове след вота показаха, че всяка от двете партии заедно с партньорите си едва събира по 100 гласа в бъдещия парламент, което е равно на точно половината от местата в пленарната зала.

Премиерът социалист Иржи Пароубек отказа да признае поражението, намекна, че може да оспори валидността на вота, а после заяви, че подготвя партията си за излизане в опозиция.

При високата 64.47% избирателна активност (58% на вота преди четири години) десните спечелиха 35.38% от гласовете и по закон първи ще получат мандат за съставяне на правителство. Техните 81 места в бъдещия парламент обаче са само с шест повече от тези на досегашните управляващи, което превърна първоначалното празнично настроение в партийния изборен щаб в нервно съвещаване, предаде Би Би Си. С 13-те гласа на християндемократите и шестте на зелените вероятната дясна коалиция с мъка ще достигне точно 50% от гласовете в парламента, но няма да е в състояние на управлява.

Ако десните не прокарат кабинет, мандатът ще бъде предложен на социалдемократите, които получиха 32.32% от гласовете и 74 места в парламента. Единственият партньор, на който премиерът Пароубек може да разчита, са комунистите. След години изолация те се завърнаха триумфално като трета парламентарна сила с 12.81% от изборните гласове и 26 депутатски места. Пароубек едва ли ще може да спечели на своя страна зелените, чийто лидер Мартин Буршик още преди изборите заяви, че няма да преговаря за участие в кабинет начело със социалдемократите. С 6.29% зелените се оказаха големият печеливш от парламентарния вот, тъй като за пръв път прескочиха 5-процентовия праг за влизане в парламента.

По всичко личи, че вместо да сложат край на продължилата вече четири години политическа нестабилност, току-що приключилите избори ще я удължат, а надеждите за започване на дълго отлаганите икономическа, данъчна, пенсионна, здравна и социална реформа са попарени, коментира Би Би Си. Загубилият премиер Пароубек заяви в неделя, че няма да подкрепи нищо от плановете на десницата: "Без опозицията те няма да могат дори да си измият ръцете." Агенция "Блумбърг" направо повдигна въпроса за нови избори.

Поведението на премиера накара президента Вацлав Клаус да свика среднощна пресконференция, да разкритикува Пароубек, че се държи като комунист от 50-те години, и все пак да го подкани към преговори с Тополанек за ново правителство в понеделник. До неделя двамата категорично отказваха да обсъждат сключване на широк ляво-десен съюз. "Блумбърг" цитира изказване на десния лидер Мирек Тополанек, според когото резултатът от вота повдига въпроса за евентуално заменяне на пропорционалната изборна система с мажоритарна по образец на Великобритания.

http://www.dnevnik.bg

 


Сходни връзки

Изборите в Чехия приключиха с пирова победа за десницата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди