изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 07:29 EEST
В. "Борба": 69-годишният турчин Салих Елхан омагьоса Горна Оряховица с рисунки върху вода    
Любопитно

Горна Оряховица. Със своите рисунки върху вода 69-годишният Салих Елхан се превърна в сензацията на тазгодишния Международен фестивал на туристическата песен в Горна Оряховица.



Турчинът показа изкуството си в съпътстващата фестивална програма и за няколко дни успя да направи рисунки за цяла изложба. Уникалните му творби омагьосаха и министъра на културата Стефан Данаилов, който беше патрон на фестивала и пристигна в Горна Оряховица за галаконцерта.
„Корените на това изкуство, което ние в Турция наричаме ебру, са от Средна Азия. Дошло е при нас по пътя на коприната. Колко старо е, не знам, ние сме приели, че най-старата рисунка ебру е от 1554 г.”, разказва Салих Елхан, докато прави поредната си картина.
Техниката е специална и в нея има доста тайни, които майсторът разкрива на най-добрите си ученици. Боите са направени от глина и пръст, от билки и треви, които растат в Турция. Към тази отвара обаче се прибавя и жлъчка от преживно животно за цвят. Салих Елхан рисува точно по древната технология и почти не използва съвременни бои.
„Ето, това е вода, но не само вода. В нея има химикал, който не позволява на боите да се смесват. С четка се пръскат боите върху водната повърхност. След това с чесало или просто с четката се оформят различни фигури, цветя, дървета и рисунката е готова”, разказва художникът. Той е първият в историята на това изкуство, изобразил дървета върху вода, които днес се водят като жанр в „ебру”. След като фигурите върху водата са готови, той поставя върху оцветената вода лист хартия. Хартията поема боите от водата и това, което той е начертал във водата, се отпечатва на листа.
Картините, направени по тази технология, имат и терапевтично въздействие. Особено силна е синята гама, казва Салих Ехан. Той се занимава с това изкуство вече 23 години. В момента работи към Министерството на културата в своята страна и преподава древната технология на своите ученици. Ебру е почти национално изкуство за Турция. В този вид технологията е запазена само в южната ни съседка, където вече цели фамилии се занимават с това.
„Изкуството ебру беше забравено у нас. Но Министерството на културата и общината в Анкара, където живея, решиха да го възродят. Така започнах”, връща се назад Салих Елхан. Тогава били 15-20 тези, които се захванали с ебру, сега са стотина учители. Всеки новак започва като чирак и за една година може да стане майстор, стига да работи упорито. Учениците на Елхан са на възраст от 7 до 70-годишни. 50 сергии в Турция в момента предлагат рисунки ебру, самият Елхан има ателие и изложбена зала в Анкара. Преподавал е това и е правил изложби в Унгария и в Кипър.
Преди да се посвети на ебру, Елхан е разчитал стари книги и може би заради това е бил впечатлен и от древното изкуство на Средна Азия. Сега цялото му семейство може да рисува върху вода. Технологията може да се използва за украсяване на коприна. Така може да се рисува и върху глина.
Впечатлени от магията на ебру, организаторите на фестивала в Горна Оряховица признаха, че вече са разговаряли със Салих Елхан да започне да преподава и тук. Вероятно първите, които ще се докоснат до ебру и ще научат тайните му, ще са учениците от паралелките по изобразителни изкуства в СОУ „Вичо Грънчаров”.

http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

В. "Борба": 69-годишният турчин Салих Елхан омагьоса Горна Оряховица с рисунки върху вода | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди