изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 12:46 EEST
БЕДНА БЪЛГАРИЯ ПРОИЗВЕЖДА ТУРИСТИЧЕСКИ КАДРИ ЗА БОГАТА ЕВРОПА    
ТуризъмТова заяви председателят на БХРА и президент на БАХА Благой Рагин

Над 500 000 българи работят в туристическия бранш извън страната. Отрасълът изпитва голям дефицит на кадри, заяви пред журналисти в Албена по време на първата Международна среща на Балканския алианс на хотелиерските асоциации /БАХА/ президентът на алианса и председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ Благой Рагин. "Бедна България произвежда туристически кадри за богата Европа. Това е част от акцента на нашата първа среща на БАХА след нейното учредяване. Трябва да се направи нещо в тази посока, за да задържаме кадрите, които обучаваме при нас и смятам, че и държавата трябва да се намеси. В Испания, например, през неактивния туристически сезон всички работещи в сферата на туризма работят във фирмите за сувенири и реновирането на базите. У нас не е така и извън активния сезон хората остават без работа. Най-голям дефицит на кадри има в Добричко, Златни пясъци и Слънчев бряг. Изправени сме пред проблем и смятам, че България трябва да започне да издава зелени карти за чужденци, които да идват и да работят у нас" - каза още Б. Рагин.
Като пример президентът на БАХА посочи, че със заплащане под 1600 лв., трудно може да се задържи добър готвач.
За последните 5 години легловата база в страната се е увеличила от 10 до 20 %. "Тази година очакваме общо 5.5 млн. туристи при 5 млн. души през миналата година. Можем да поемем и 10-12 млн. годишно, но при добра инфраструктура.
Участниците в срещата на БАХА поискаха от зам.-министъра на външно Евгения Колданова да бъдат премахнати визите за Балканите или поне да се приложи т.нар. "Албански модел" - издаване на виза на самата граница за кратък период от време. Целта на хотелиерите е да превърнат региона в обединени Балкани в обединена Европа, добави още Б. Рагин.
 


Сходни връзки

БЕДНА БЪЛГАРИЯ ПРОИЗВЕЖДА ТУРИСТИЧЕСКИ КАДРИ ЗА БОГАТА ЕВРОПА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди