изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 14:47 EET
Откриха царски гробници на маите в Гватемала    
Новини  Археолози в Гватемала откриха две големи царски гробници на маите Учените са категорични, че откритието е с изключително значение.

Иманярите, които от десетилетия търсят съкровища под пирамидите на маите, този път бяха изпреварени от археолозите. В националния парк Лагуна дел Тигре е намерена гробница с много бижута. Предполага се, че човекът е погребан преди 1 500 години. Това вероятно е първият управник на маите.

Той поставя началото на династия от над 12 царе. Министърът на културата на Гватемала описа откритието като съкровище за своя народ и за всички наследници на маите.

Ел Перу Уака е изграден около 150-тата година след Христа като основен център по търговските пътища на маите. На съседния хълм археолозите работят по втора царска гробница, строена около 400 години след първата. Разкопките все още не са приключили, но по откритите предмети за жертвоприношения, фигурките и дрехите, може да се съди, че става дума за погребан монарх.

Експертите смятат, че двата обекта са били свързани, чрез път, който включвал комплекс от около 800 здания. Днес всички пирамиди са покрити от прах и наноси след тропическите дъждове.

Въпреки че мястото е дълбоко в джунглата и до него се стига по черен и мръсен път, пирамидите често са цел на набезите на иманярите. Само ден преди откритията, търсачите на съкровища са били тук и са били съвсем близо до това първи да се натъкнат на ценните находки.  http://www.btv.bg
 


Сходни връзки

Откриха царски гробници на маите в Гватемала | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди