изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 13:38 EET
Бойко Борисов: Зад затварянето на реакторите правителството крие неуспехите си в други области    
НовиниСофия. Решението на въпроса с АЕЦ “Козлодуй” трябва да се търси в Европейския съюз (ЕС). Това заявиха на среща със столичния кмет Бойко Борисов представители на Гражданския комитет за защита на АЕЦ “Козлодуй”, предаде репортер на Агенция “Фокус”.

Според представителите на комитета въпросът за трети и четвърти блок на атомната централа е решен несправедливо. Нямало никакви технически основания за затварянето на реакторите и въпросът следвало да се преразгледа. Кметът Бойко Борисов заяви, че със затварянето на годни реактори, правителството се опитва да скрие пред европейските партньори неуспеха си в редица други области като борбата с престъпността и съдебната реформа. Бойко Борисов и комитета ще излязат с обща декларация, в която ще настояват ако трети и четвърти блок крият дори 1% риск, те да бъдат затворени веднага. “Ние не искаме втори Чернобил, категоричен бе столичния кмет. Той уточни, че не вижда логика в това реакторите да са безопасни до 1 януари 2007 година, а след това да станат опасни.
От сдружението предлагат през есента да се проведе международна експертно-политическа конференция, на която да бъдат обсъдени конкретни механизми за защита на ядрената енергетика и на малките блокове в АЕЦ “Козлодуй”. В резултат на тази конференция да се инициират политически и експертни действия за подготвяне и приемане на директива на ЕС за развитието и безопасната експлоатация на атомните електроцентрали в рамките на съюза. Чрез критериите и механизмите за контрол, уредени в тази директива, може да се постигне ново отваряне на мощности, които отговарят на изискванията на ЕС, каквито категорично били трети и четвърти блок. Според председателя на комитета Стефан Воденичаров имало сигнали от Брюксел, че ако България заяви ясно, че по-голямата част от населението не желае затваряне на блоковете и това е крайно неизгодно за страната ни, тази позиция ще бъде приета. Българските политици в Брюксел обаче мълчат, категорични бяха от комитета.
Маргарита КОЛЕВА
 


Сходни връзки

Бойко Борисов: Зад затварянето на реакторите правителството крие неуспехите си в други области | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди