изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 10:51 EEST
ЗА ПЪРВИ ПЪТ ПРОУЧВАТ МЕСТНОСТТА "ДЪЛБОКА"    
ОбществоОт 1 юни са започнали археологически проучвания на местността "Дълбока", съобщи за НДТ директорът на Исторически музей - Каварна, Дарина Мирчева. "Досега никога не е проучван този терен, а в исторически документи има доказателства, че там е имало римска станция, която е носила името Тимон. Очакванията на археологическия екип с ръководител Христо Кузов от Исторически музей Варна, са да бъдат намерени останки от римско време. Теренът ще бъде изследван до 30 юни, като сега се правят сондажи" - разказа още Д. Мирчева.

От 1 юли ще започне работа екип с ръководител Игор Лазаренко, който през миналата година разкри могила от IV в. пр.н.е. в района на село Божурец, Каварненско. Тази година екипът ще работи по друга могила в същото село, добави още Д. Мирчева. Малко по-късно, в средата на юли, на нос Калиакра ще се завърне, за да продължи миналогодишната си работа и екипът с ръководител Бони Петрунова от София. Припомняме, че миналата година при разкопки на носа нейният екип разкри гроб с напълно запазени скелети.
На два етапа ще бъдат проведени и подводни експедиции в акваторията на пристанището в Каварна. Първата група водолази от Варна - 13 души, ще пристигнат и ще започнат работа още в понеделник. Вторият етап ще се проведе в края на август и началото на септември, информира още директорът на Историческия музей в Каварна.
 


Сходни връзки

ЗА ПЪРВИ ПЪТ ПРОУЧВАТ МЕСТНОСТТА "ДЪЛБОКА" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди